Zupa cebulowa Montmartre

2021-03-29
Milena Łakomska
Zupa cebulowa Montmartre
Autor: Konrad Kalbarczyk Zupa cebulowa
łatwy
25 min
4

Francuska zupa cebulowa Montmartre to przysmak, który niegdyś podawany był na pokrzepienie pod koniec balu. Przepis na zupę cebulową z aromatycznymi przyprawami warto wykorzystać także na rozgrzanie w chłodne dni. Oto sposób przygotowania smacznej cebulowej Montmartre. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 średniej wielkości cebule
  • szczypta sproszkowanych goździków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Następnie szklimy ją na oliwie, ale bez zrumienienia, tak aby nie zgorzkniała.
  • Zalewamy warzywnym wywarem, dodajemy resztę składników i gotujemy 15 min.
  • Podajemy zupę tak gorącą, że aż parzy. Można ją serwować z grzankami.
Milena Łakomska