Grzyby marynowane na 3 sposoby: łatwe przepisy na przetwory z grzybów

Grzyby marynowane na 3 sposoby: łatwe przepisy na przetwory z grzybów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzyby marynowane sprawdzają się jako zakąski oraz dodatki np. do sałatek

Marynaty grzybowe charakteryzują się wybornym, niepowtarzalnym smakiem, szczególnie lubianym przez mężczyzn. Sprawdź, jak przygotować grzyby w marynacie na trzy sposoby. Podajemy łatwe przepisy na grzyby marynowane.

Grzyby w marynacie zawdzięczają swój smak i aromat dodaniu odpowiednich przypraw, np. ziela angielskiego, liści laurowych, estragonu, chrzanu, gorczycy itp. Grzyby marynowane stanowią urozmaicenie naszego menu. Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. sałatek czy ryb na zimno.

Przetwory z grzybów nie powinny być jednak jadane zbyt często, gdyż zawierają znaczną ilość octu, będącego czynnikiem konserwującym. Kwas octowy w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego zamiast octu lepiej używać kwasu cytrynowego, mlekowego lub winnego. Będą to co prawda przetwory o nieco innym smaku, ale ich wartość odżywcza będzie o wiele większa.

Grzyby w marynacie tradycyjnej - przepis

Składniki:

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyścić, opłukać, z maślaków zdjąć skórkę. Zalać wrzącą, osoloną wodą i chwilę gotować. Następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.

2. Cebulę obrać, opłukać, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić.

3. Cebulę razem z grzybami przełożyć do słoików.

4. Zagotować wodę z przyprawami, zakwasić octem lub kwaskiem cytrynowym albo mlekowym.

5. Zalać grzyby tak, aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.

6. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.

7. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l; 25 min - słoiki 0,75 l; 30 min - słoiki 1 l).

8. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

 

Grzyby w wytrawnej marynacie - przepis

Składniki:

  • 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)

  • 20 dag cebuli

  • 20 dag papryki konserwowej

  • szklanka czerwonego wytrawnego wina

  • sól

  • cukier

  • kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo 2-3 szklanki octu winnego

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.

2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, sparzyć, odcedzić.

3. Paprykę konserwową pokroić w paseczki.

4. Grzyby połączyć z cebulą i papryką.

5. Przygotować zalewę z wrzącej wody, soli, cukru i kwasku.

6. Grzyby zalać zalewą i winem.

7. Zalać grzyby, tak aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.

8. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.

9. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l; 25 min - słoiki 0,75 l; 30 min - słoiki 1 l).

10. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

Grzyby marynowane z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.

2. Paprykę i fasolkę pokroić na kawałki.

3. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.

4. Przygotowane grzyby układać w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora.

5. Ocet zagotować z wodą i wszystkimi przyprawami.

6. Gorącą zalewą zalać grzyby z warzywami w słoikach.

7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwrócić do góry dnem i ostudzić.

Ocena: 3,3