Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla [długo marynowane]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sekret wyśmienitych szaszłyków z kurczaka i pieczarek z grilla tkwi w długim marynowaniu. Można je nawet przygotować dzięń wcześniej i marynować w lodówce przez noc. Dzięki temu mięso będzie delikatne, jędrne i smaczne.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 5 pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj marynatę. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem. Dodaj curry, kurkumę, 1 łyżkę oliwy i chili.
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w grubą (ok. 1,5 cm) kostkę, posól. Wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
- Po upływie tego czasu, umyj cukinię i pieczarki. Pokrój na kawałki i obtocz w 2 łyżkach oliwy.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na zmianę kurczaka, cukinię i pieczarkę.
- Rozgrzej grill, ułóż na nim szaszłyki. Piecz, obracając, aż kurczak będzie miękki. Przed podaniem skrop cytryną. Podawaj z opiekanymi ziemniakami, sałatką i dipem jogurtowym.