Jajka faszerowane kiełkami i awokado: przepis na prostą przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jajka faszerowane kiełkami i awokado można podać na jako samodzielne danie np. na kolację czy śniadanie albo jako przekąskę. Nie tylko wspaniale smakują, ale są pożywne i eleganckie.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 awokado
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
- kiełki lucerny lub rzeżuchy
- kilka orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół.
- Wyjmij żółtka i przetrzyj je z posiekanym awokado oraz jogurtem naturalnym.
- Ogórka posiekaj i wymieszaj z masą, natką, sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
- Połówki jajek napełnij farszem.
- Do dekoracji użyj kiełków i kawałków orzechów włoskich.