Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej
2022-04-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajka faszerowane to hit wielkanocnego menu - jak się okazuje także u Anny Lewandowskiej. Sportsmenka i blogerka proponuje faszerowanie jajek nietypowym nadzieniem - z dodatkiem brukselki.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 150 g brukselki
- ½ pęczka koperku
- szczypta soli jodowanej lub morskiej
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę umyć, obrać ze zwiędłych wierzchnich liści i ugotować na parze do miękkości.
- Doprawić solą i pieprzem i zblendować wraz z koperkiem na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dodać trochę wody).
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie.
- Obrać je i przekroić na pół, wyjąć żółtko, zmiksować je z purée z brukselki.
- Pastą wypełnić połówki białka i doprawić według smaku.
Jajka – zdrowie w skorupce
Brukselka polecana jest osobom z niedokrwistością oraz kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Brukselka, która ma tyle samo przeciwników co zwolenników, zawiera też chlorofil, indole, dithiothiony, karetonoidy i glukozynolaty i witaminy K, C, A, B6 i B1, potas, magnez czy sód. Co prawda wiosną brukselka nie jest już tak wartościowa, jak jesienią i zimą, niemniej ponieważ to warzywo kapustne - i tak "kipi" od witamin w porównaniu w innymi warzywami.