Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej

2022-04-12
Anna Lewandowska
Jajka faszerowane zielonym farszem - przepis Anny Lewandowskiej
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane brukselką są nie tylko zdrowe, ale też prezentują się bardzo wiosennie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajka faszerowane to hit wielkanocnego menu - jak się okazuje także u Anny Lewandowskiej. Sportsmenka i blogerka proponuje faszerowanie jajek nietypowym nadzieniem  - z dodatkiem brukselki.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 150 g brukselki
  • ½ pęczka koperku
  • szczypta soli jodowanej lub morskiej
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę umyć, obrać ze zwiędłych wierzchnich liści i ugotować na parze do miękkości.
  • Doprawić solą i pieprzem i zblendować wraz z koperkiem na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dodać trochę wody).
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie.
  • Obrać je i przekroić  na pół, wyjąć żółtko, zmiksować  je z purée z brukselki.
  • Pastą wypełnić połówki białka i doprawić według smaku.
Jajka – zdrowie w skorupce

Brukselka polecana jest osobom z niedokrwistością oraz kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Brukselka, która ma tyle samo przeciwników co zwolenników, zawiera też chlorofil, indole, dithiothiony, karetonoidy i glukozynolaty i  witaminy K, C, A, B6 i B1, potas, magnez czy sód. Co prawda wiosną brukselka nie jest już tak wartościowa, jak jesienią i zimą, niemniej ponieważ to warzywo kapustne - i tak "kipi" od witamin w porównaniu w innymi warzywami.

Galeria: Jajka wielkanocne - 13 sprawdzonych przepisów

Anna Lewandowska