Jajka faszerowane z sardynkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 4 sardynki
- mała cebula
- 2 łyżki masła i śmietany
- 3 łyżki posiekanego koperku
- łyżka oleju
- tarta bułka
- natka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane na twardo jajka w skorupkach przekroić wzdłuż na pół.
- Uważając, by nie uszkodzić skorupek, delikatnie wyjąć białka z żółtkami. Drobno pokroić białka i żółtka.
- Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać z jajkami, sardynkami, masłem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masą napełnić skorupki jajek, obsypać tartą bułką. Zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada