Jajka faszerowane z sardynkami

2021-03-29
Jajka faszerowane z sardynkami
Autor: Monika Czerwińska-Konarska Jajka faszerowane nadzieniem z sardynkami 
łatwy
30 min
4

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 sardynki
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła i śmietany
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka oleju
  • tarta bułka
  • natka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo jajka w skorupkach przekroić wzdłuż na pół.
  • Uważając, by nie uszkodzić skorupek, delikatnie wyjąć białka z żółtkami. Drobno pokroić białka i żółtka. 
  • Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać z jajkami, sardynkami, masłem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Masą napełnić skorupki jajek, obsypać tartą bułką. Zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada