Jajka faszerowane kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem: zdrowy przepis na Wielkanoc
2022-04-13
łatwy
15 min
4
Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych. Proponujemy jajka faszerowane z kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem: oto prosty przepis na potrawę wielkanocną.
SKŁADNIKI
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- 1 mały słoik majonezu
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 100 g żółtego sera startego na tarce
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika (ziarna)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka przekroić ostrym nożem na połówki, wydrążyć ze skorupki i drobno posiekać.
- Dodać wszystkie składniki farszu, odkładając trochę kiełków i groszku do dekoracji. Dobrze wymieszać.
- Nakładać kopiasto do pustych skorupek, udekorować kiełkami. Takie jajka faszerowane możecie podać na wielkanocne śniadanie.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada