Jajka faszerowane grzybami: według pomysłu Magdy Gessler [WIDEO]
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Wielkanocne jajka faszerowane grzybami według przepisu Magdy Gessler są nie tylko pyszne, ale i oryginalnie wyglądają. Wypróbuj jajka z prawdziwkami Magdy Gessler podawane w skorupkach! Oto przepis na oryginalne jajka faszerowane szefowej "Kuchennych Rewolucji".
Sprawdź inne pomysły na podanie jajek:
Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis
Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko
SKŁADNIKI
- 10 jajek na twardo
- 30 g suszonych prawdziwków (wymocz je dzień przed przygotowaniem jajek)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek koperku
- śmietana
- 150 g bułki tartej
- 50 g masła
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj 10 jajek na twardo. Ostudź.
- Przekrój ugotowane jajka wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża-piły, tak by powstały w miarę kształtne łódeczki. Ostrożnie wyjmij białka i żółtka. Skorupki zachowaj, a białka i żółtka drobno posiekaj.
- Odmoczone dzień wcześniej grzyby podduś z łyżką masła. Ostudź i drobno posiekaj. Posiekaj cebulę i koperek.
- Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż. Dołóż jajka i koperek. Zalej wszystko śmietaną, posól, popieprz i wymieszaj.
- Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij skorupki jajek. Wierzch wyrównaj.
- W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim farsz z wierzchu. Możesz posmarować również skorupki. Obsyp jajka bułką tartą.
- Wlej na patelnię 2 łyżki oliwy, dodaj masło. Na tłuszczu podsmaż jajka, aby bułka nabrała pięknego, złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada