Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis na smażone jaja
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym i smażone w skorupkach to alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Połączenie jajek i sera pleśniowego, na dodatek serwowane na ciepło może stać się hitem wielkanocnego śniadania.
SKŁADNIKI
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajo surowe
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego (typu rokpol)
- 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
- czubata łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka w skorupkach przetnij wzdłuż na połówki. Usuń luźne drobinki skorupek na brzegach. Wydrąż jajka. Skorupki na chwilę odłóż.
- Jajka rozdrobnij z serem pleśniowym, natką pietruszki, rozbełtanym surowym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Skorupki napełnij farszem. Wyrównaj łyżką ich powierzchnię.
- Wymieszaj tartą bułkę z orzechami włoskimi. Posyp nimi farsz jajek. Dociśnij, by się przykleił.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Usmaż jajka, kładąc je płaską stroną do dołu. Smaż do momentu zrumienienia się panierki.
- Podawaj z pieczywem lub z surówką z pomidorów.
Jajka – zdrowie w skorupce