Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

2019-01-12
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis [WIDEO]
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane serem pleśniowym to oryginalny przepis nie tylko na wielkanocne śniadanie
łatwy
20 min
4

Przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym i smażone w skorupkach to alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Połączenie jajek i sera pleśniowego, na dodatek serwowane na ciepło może stać się hitem wielkanocnego śniadania.

Polecamy jajka faszerowane na różne sposoby:

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe - wielkanocny przysmak [WIDEO]

Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej [WIDEO]

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka [WIDEO]

Składniki

6 jaj ugotowanych na twardo

1 jajo surowe

10 dag niebieskiego sera pleśniowego (typu rokpol)

2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki

czubata łyżka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka masła

3-4 łyżki oliwy

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotowane jajka w skorupkach przetnij wzdłuż na połówki. Usuń luźne drobinki skorupek na brzegach. Wydrąż jajka. Skorupki na chwilę odłóż.

Jajka rozdrobnij z serem pleśniowym, natką pietruszki, rozbełtanym surowym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Skorupki napełnij farszem. Wyrównaj łyżką ich powierzchnię.

Wymieszaj tartą bułkę z orzechami włoskimi. Posyp nimi farsz jajek. Dociśnij, by się przykleił.

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Usmaż jajka, kładąc je płaską stroną do dołu. Smaż do momentu zrumienienia się panierki.

Podawaj z pieczywem lub z surówką z pomidorów.