Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis na smażone jaja

2021-03-29
mg
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis [WIDEO]
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane serem pleśniowym to oryginalny przepis nie tylko na wielkanocne śniadanie
łatwy
20 min
4

Przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym i smażone w skorupkach to alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Połączenie jajek i sera pleśniowego, na dodatek serwowane na ciepło może stać się hitem wielkanocnego śniadania.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka w skorupkach przetnij wzdłuż na połówki. Usuń luźne drobinki skorupek na brzegach. Wydrąż jajka. Skorupki na chwilę odłóż.
  • Jajka rozdrobnij z serem pleśniowym, natką pietruszki, rozbełtanym surowym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Skorupki napełnij farszem. Wyrównaj łyżką ich powierzchnię.
  • Wymieszaj tartą bułkę z orzechami włoskimi. Posyp nimi farsz jajek. Dociśnij, by się przykleił.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Usmaż jajka, kładąc je płaską stroną do dołu. Smaż do momentu zrumienienia się panierki.
  • Podawaj z pieczywem lub z surówką z pomidorów.
Jajka – zdrowie w skorupce
mg