Jajka faszerowane z krewetkami - wykwintna przystawka na święta
2022-04-13
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Jajka faszerowane to wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka, bardzo lubiana przez większość gości. W tym przepisie proponujemy faszerować jaja pastą z paluszków krabowych i udekorować je krewetkami. Tradycja podawania jaj faszerowanych z krewetkami pochodzi ze Skandynawii.
SKŁADNIKI
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 6 sztuk paluszków krabowych
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
- 1/2 łyżki keczupu
- 12 sztuk krewetek z zalewy (po jednej na każdą połówkę jajka)
- sól
- pieprz (najlepiej czerwony)
- trochę zieleniny do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ostudzone jaja obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
- Żółtka drobno posiekać razem z paluszkami krabowymi. Wymieszać z majonezem, jogurtem i ketchupem, przyprawić.
- (Jeżeli lubisz konsystencję gładkiej pasty, możesz paluszki, jajka z majonezem, śmietaną i keczupem zmielić blenderem).
- Farszem napełnij szprycę lub torebkę foliową z odciętym rogiem. Szprycuj jajka farszem. Jeśli nie masz szprycy można nałożyć farsz łyżeczką i uformować go w kulkę.
- Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób jajo zieleniną.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada