Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]

2018-03-15
Dorota Berezowska
Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]
łatwy
15 min
4

Jajka faszerowane to wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka, bardzo lubiana przez większość gości. W tym przepisie proponujemy faszerować jaja pastą z paluszków krabowych i udekorować je krewetkami. Tradycja podawania jaj faszerowanych z krewetkami pochodzi ze Skandynawii.

Składniki

6 jaj ugotowanych na twardo

6 sztuk paluszków krabowych

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany

1/2 łyżki keczupu

12 sztuk krewetek z zalewy (po jednej na każdą połówkę jajka)

sól

pieprz (najlepiej czerwony)

trochę zieleniny do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ostudzone jaja obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.

Żółtka drobno posiekać razem z paluszkami krabowymi. Wymieszać z majonezem, jogurtem i ketchupem, przyprawić.  (Jeżeli lubisz konsystencję gładkiej pasty, możesz paluszki, jajka z majonezem, śmietaną i keczupem zmielić blenderem).

Farszem napełnij szprycę, lub torebkę foliową, odetnij rożek i szprycuj jajka farszem. Jeśli nie masz szprycy można nałożyć farsz łyżeczką i uformować go w kulkę.

Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób jajo zieleniną.

Dorota Berezowska