Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]

Dorota Berezowska
Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]
łatwy
15 min
4

Jajka faszerowane to wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka, bardzo lubiana przez większość gości. W tym przepisie proponujemy faszerować jaja pastą z paluszków krabowych i udekorować je krewetkami. Tradycja podawania jaj faszerowanych z krewetkami pochodzi ze Skandynawii.

SKŁADNIKI

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 6 sztuk paluszków krabowych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • 1/2 łyżki keczupu
  • 12 sztuk krewetek z zalewy (po jednej na każdą połówkę jajka)
  • sól
  • pieprz (najlepiej czerwony)
  • trochę zieleniny do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ostudzone jaja obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
  • Żółtka drobno posiekać razem z paluszkami krabowymi. Wymieszać z majonezem, jogurtem i ketchupem, przyprawić.  (Jeżeli lubisz konsystencję gładkiej pasty, możesz paluszki, jajka z majonezem, śmietaną i keczupem zmielić blenderem).
  • Farszem napełnij szprycę, lub torebkę foliową, odetnij rożek i szprycuj jajka farszem. Jeśli nie masz szprycy można nałożyć farsz łyżeczką i uformować go w kulkę.
  • Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób jajo zieleniną.
Dorota Berezowska