Przepis Grzegorza Łapanowskiego na zapiekane jajka faszerowane
2022-04-12
łatwy
20 min
4
Grzegorz Łapanowski - polski kucharz, dziennikarz kulinarny i osobowość telewizyjna, zdradza przepis na bardzo smaczne jajka faszerowane. Jajka zapiekane! Oto staropolski przepis na jajka pieczone w skorupkach! Ale w nowej odsłonie Grzegorza Łapanowskiego!
SKŁADNIKI
- 5 jajek + jedno do panierki
- 4 pieczarki
- ½ pęczka koperku
- ¼ pęczka szczypiorku
- ½ szklanki bułki tartej
- kilka łyżek klarowanego masła do smażenia
- sól i pieprz
- kilka łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone i nieobrane jajka ostrożnie przekrój na pół. Wyciągnij delikatnie jajko ze skorupki nie uszkadzając jej.
- Pieczarki drobno posiekaj i przesmaż na maśle dodaj do nich pokrojone w drobną kostkę jajko, posiekany szczypiorek i pietruszkę.
- Dopraw do smaku. Napełnij skorupki jajek wcześniej przygotowanym farszem.
- Teraz czas na panierkę. Wybij jajko do miseczki dolej kilka łyżek mleka i dopraw solą i pieprzem, rozmieszaj.
- Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Jaja panieruj na wierzchu.
- Rozgrzej patelnie z masłem i smaż opanierowane, od strony farszu jajka.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada