Jajka faszerowane wiosennymi nowalijkami
2022-04-15
łatwy
10 min
4
Jaja to symbol odradzającego się na wiosnę życia, jak również symbol Wielkanocy. Są lekkie, zdrowe, pożywne a w towarzystwie wiosennych nowalijek kolorowe i pełne witamin. Możemy je podawać na najrozmaitsze sposoby: tu przepis na jaja faszerowane wiosennymi nowalijkami.
SKŁADNIKI
- 8 jaj
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- kilka rzodkiewek
- kilka oliwek lub kaparów
- szczypiorek
- kawałek ogórka
- 3 łyżki pociętej nożyczkami rzeżuchy
- 1/2 op. sera feta
- garść mieszanki sałat
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane i ostudzone obieramy ze skorupek.
- Żółtka wydrążamy, przekładamy do misy, dodajemy do nich sól, pieprz i łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy.
- Do jajek wkładamy połowę farszu, drugą zaś połowę uzupełniamy wiosennym dodatkiem: plasterkami rzodkiewek, oliwkami, szczypiorkiem, zielonymi ogórkami pokrojonymi w kostkę, kawałkami sałaty i kostkami sera feta.
- Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?