Jajka faszerowane wiosennymi nowalijkami

2022-04-15
Jajka faszerowane wiosennymi nowalijkami
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane wiosennymi nowalijkami
łatwy
10 min
4

Jaja to symbol odradzającego się na wiosnę życia, jak również symbol Wielkanocy. Są lekkie, zdrowe, pożywne a w towarzystwie wiosennych nowalijek kolorowe i pełne witamin. Możemy je podawać na najrozmaitsze sposoby: tu przepis na jaja faszerowane wiosennymi nowalijkami.

SKŁADNIKI

  • 8 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka rzodkiewek
  • kilka oliwek lub kaparów
  • szczypiorek
  • kawałek ogórka
  • 3 łyżki pociętej nożyczkami rzeżuchy
  • 1/2 op. sera feta
  • garść mieszanki sałat

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane i ostudzone obieramy ze skorupek.
  • Żółtka wydrążamy, przekładamy do misy, dodajemy do nich sól, pieprz i łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do jajek wkładamy połowę farszu, drugą zaś połowę uzupełniamy wiosennym dodatkiem: plasterkami rzodkiewek, oliwkami, szczypiorkiem, zielonymi ogórkami pokrojonymi w kostkę, kawałkami sałaty i kostkami sera feta.
  • Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.

Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?