Jajka faszerowane z szynką parmeńską

Sonia Łukomska
Jajka faszerowane z szynką parmeńską
Autor: thinkstockphotos.com Co zrobić, jeśli preferuje się nieco mniej standardowe smaki, a nie chce się rezygnować z obecności jajek na stole wielkanocnym? Postawić na urozmaiconą wersję tradycyjnego dania, jaką są jajka faszerowane z szynką parmeńską!
łatwy
15 min
4

Jajka faszerowana te klasyka polskich przekąsek - zwłaszcza na Wielkanoc. Proponujemy urozmaiconą wersję tradycyjnego dania, jaką są jajka faszerowane z szynką parmeńską!

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 8 łyżeczek majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • rzeżucha
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotujemy jajka na twardo, nadtłukujemy skorupki i zalewamy jaja zimną wodą, a następnie odstawiamy na minutę. Obieramy jajka.
  • Każdemu z jaj odcinamy czubek, tak by można było je postawić, oraz drugi koniec, na tyle, by ukazało się żółtko. Wybieramy ze środka jajek tyle żółtka, ile się da (bez rozrywania ich).
  • Odcięte końcówki jaj oraz wybrane żółtko ugniatamy w misce przy pomocy widelca, dodajemy do nich garść rzeżuchy, a następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
  • Mieszamy musztardę z majonezem. Połowę powstałego dipu dodajemy do naszej jajeczanej masy, drugą połowę zostawiamy na później.
  • Faszerujemy jajka (w miejscach po żółtku) masą. Plastry szynki parmeńskiej składamy na pół, a następnie owijamy nimi ściśle jaja.
  • Tak zwinięte ruloniki stawiamy na talerzu, dekorujemy odrobiną dipu majonezowo-musztardowego i rzeżuchą.
Sonia Łukomska