Jajka faszerowane z szynką parmeńską
      2022-04-12
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Jajka faszerowana te klasyka polskich przekąsek - zwłaszcza na Wielkanoc. Proponujemy urozmaiconą wersję tradycyjnego dania, jaką są jajka faszerowane z szynką parmeńską!
SKŁADNIKI
- 8 jajek
 - 8 plasterków szynki parmeńskiej
 - 8 łyżeczek majonezu
 - 4 łyżeczki musztardy
 - rzeżucha
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy jajka na twardo, nadtłukujemy skorupki i zalewamy jaja zimną wodą, a następnie odstawiamy na minutę. Obieramy jajka.
 - Każdemu z jaj odcinamy czubek, tak by można było je postawić, oraz drugi koniec, na tyle, by ukazało się żółtko. Wybieramy ze środka jajek tyle żółtka, ile się da (bez rozrywania ich).
 - Odcięte końcówki jaj oraz wybrane żółtko ugniatamy w misce przy pomocy widelca, dodajemy do nich garść rzeżuchy, a następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
 - Mieszamy musztardę z majonezem. Połowę powstałego dipu dodajemy do naszej jajeczanej masy, drugą połowę zostawiamy na później.
 - Faszerujemy jajka (w miejscach po żółtku) masą. Plastry szynki parmeńskiej składamy na pół, a następnie owijamy nimi ściśle jaja.
 - Tak zwinięte ruloniki stawiamy na talerzu, dekorujemy odrobiną dipu majonezowo-musztardowego i rzeżuchą.
 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada