Jajka faszerowane śliwkami - przepis
2022-04-14
łatwy
20 min
4
Faszerowane jajka to klasyka wśród wielkanocnych potraw. Możemy serwować je na kiełkach słonecznika - pięknie zaprezentują się na wielkanocnym stole.
SKŁADNIKI
- 6 jaj
- 75 g śliwek kalifornijskich
- 50 g szpinaku
- 30 g kaparów
- 75 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- kiełki słonecznika do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy.
- Do żółtek dodajemy jogurt, drobno pokrojone śliwki kalifornijskie, posiekany szpinak i kapary.
- Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Powstałą masą nadziewamy białka jajek, dekorujemy kiełkami słonecznika.
Jajka – zdrowie w skorupce