Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym - przepis + WIDEO

Hanna Dąbrowska
jajka-faszerowane-salami-z-sosem-majonezowo-musztardowym-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Jajka można faszerować nie tylko przyprawionymi żółtkami, ale też farszem z dodatkiem wędlin i ostrzejszych przypraw
łatwy
20 min
4

Jajko na twardo króluje na wielkanocnym stole. Jakie dania z jajami na twardo warto przygotować na świąteczny stół? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wypróbuj więc przepis na jajka faszerowane salami!

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!

SKŁADNIKI

  • 5 jajek na twardo
  • 4 plasterki salami
  • 2 plasterki szynki
  • 5 niedużych ogórków korniszonów i jeszcze 1 do dekoracji
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka rozkrawamy na połówki. Żółtka wyjmujemy i umieszczamy w miseczce.
  • Plastry wędliny, ogórki i żółtka jajek szatkujemy na drobną kosteczkę i mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy sos utworzony z dwóch łyżek musztardy i dwóch łyżek majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Następnie nadziewamy tym farszem puste białka jajek.
  • Do przybrania potrawy najlepiej wykorzystać dodatkowy majonez dekoracyjny. Na koniec udekorować plasterkami korniszona. 
Jajka – zdrowie w skorupce
Hanna Dąbrowska