Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym - przepis + WIDEO
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Jajko na twardo króluje na wielkanocnym stole. Jakie dania z jajami na twardo warto przygotować na świąteczny stół? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wypróbuj więc przepis na jajka faszerowane salami!
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!
SKŁADNIKI
- 5 jajek na twardo
 - 4 plasterki salami
 - 2 plasterki szynki
 - 5 niedużych ogórków korniszonów i jeszcze 1 do dekoracji
 - majonez
 - musztarda
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka rozkrawamy na połówki. Żółtka wyjmujemy i umieszczamy w miseczce.
 - Plastry wędliny, ogórki i żółtka jajek szatkujemy na drobną kosteczkę i mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy sos utworzony z dwóch łyżek musztardy i dwóch łyżek majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Następnie nadziewamy tym farszem puste białka jajek.
 - Do przybrania potrawy najlepiej wykorzystać dodatkowy majonez dekoracyjny. Na koniec udekorować plasterkami korniszona.
 
Jajka – zdrowie w skorupce