Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym - przepis + WIDEO
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jajko na twardo króluje na wielkanocnym stole. Jakie dania z jajami na twardo warto przygotować na świąteczny stół? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wypróbuj więc przepis na jajka faszerowane salami!
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!
SKŁADNIKI
- 5 jajek na twardo
- 4 plasterki salami
- 2 plasterki szynki
- 5 niedużych ogórków korniszonów i jeszcze 1 do dekoracji
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka rozkrawamy na połówki. Żółtka wyjmujemy i umieszczamy w miseczce.
- Plastry wędliny, ogórki i żółtka jajek szatkujemy na drobną kosteczkę i mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy sos utworzony z dwóch łyżek musztardy i dwóch łyżek majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Następnie nadziewamy tym farszem puste białka jajek.
- Do przybrania potrawy najlepiej wykorzystać dodatkowy majonez dekoracyjny. Na koniec udekorować plasterkami korniszona.
Jajka – zdrowie w skorupce