Jajka faszerowane z łososiem: przepis

Jajka faszerowane z łososiem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Jajka faszerowane łososiem to danie wykwintne, idealne na wielkanocny stół
łatwy
25 min
4

Jajka w majonezie: z talerzy wieje nudą! A może pokusić się o przygotowanie jajek faszerowanych, ale... z łososiem. Zaskoczysz rodzinę i samą siebie. Oto doskonały przepis na jajka faszerowane pastą z żółtek i łososia.

Faszerowane jajka można robić także z wędzonym pstrągiem. Ma on delikatniejszy od łososia smak. Należy wtedy zrezygnować ze szczypiorku w masie z żółtek, szczypiorek łatwo zdominowałby smak tej delikatnej ryby.

Więcej przepisów na faszerowane jajka

Uwielbiam faszerowane jajka na zimno. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:

Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym

Jajka faszerowane z szynką parmeńską

Jajka faszerowane orzechami i szynką

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane ze śledziem i buraczkami

Jajka faszerowane z łososiem: przepis

Zobacz także galerię, co jeszcze można zrobić z gotowanych jajek

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g łososia wędzonego na zimno, bez skórki
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, naciąć i delikatnie wyciągnąć żółtka.
  • Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać ugotowane żółtka, posiekany szczypiorek oraz majonez (może być wegański). Dodać pieprz i sól do smaku. (Uwaga, z solą trzeba bardzo uważać! Ryby wędzone bywają słone same w sobie).
  • Zmiksować na gładką pastę. Wypełnić nią zagłębienia w łódeczkach z białek.
  • Schłodzić. Udekorować szczypiorkiem. Oprószyć papryką mieloną. Podawać z pieczywem.