Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym - przepis + WIDEO

Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym - przepis + WIDEO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka można faszerować nie tylko przyprawionymi żółtkami, ale też farszem z dodatkiem wędlin i ostrzejszych przypraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Jajko na twardo króluje na wielkanocnym stole. Jakie dania z jajami na twardo warto przygotować na świąteczny stół? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami wypróbuj więc przepis na jajka faszerowane salami!

Składniki

  • pięć jajek na twardo,

  • cztery plasterki salami,

  • dwa plasterki szynki,

  • pięć niedużych ogórków korniszonów,

  • majonez, musztarda, sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane jajka rozkrawamy na połówki, a ich żółtka wyjmujemy i umieszczamy w miseczce.

  • Plastry wędliny, ogórki i żółtka jajek szatkujemy na drobną kosteczkę i mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy sos utworzony z dwóch łyżek musztardy i dwóch łyżek majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Następnie nadziewamy tym farszem puste białka jajek.

  • Do przybrania potrawy najlepiej wykorzystać zieleninę – liście rukoli, roszponki, rzeżuchę lub natkę pietruszki.

Ocena: 4,3