Jajka faszerowane z łososiem: przepis [WIDEO]

Jajka faszerowane z łososiem: przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jajka faszerowane łososiem to danie wykwintne, idealne na wielkanocny stół

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jajka w majonezie: z talerzy wieje nudą! A może pokusić się o przygotowanie jajek faszerowanych, ale... z łososiem. Zaskoczysz rodzinę i samą siebie. Oto doskonały przepis na jajka faszerowane pastą z żółtek i łososia.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • 100 g łososia wędzonego bez skórki

  • 4 łyżki majonezu

  • szczypiorek

  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, naciąć i delikatnie wyciągnąć żółtka.

  • Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać ugotowane żółtka, posiekany szczypiorek oraz majonez (może być light). Dodać pieprz i sól do smaku. (Uwaga, z solą trzeba bardzo uważać! Ryby wędzone bywają słone same w sobie).

  • Zmiksować na gładką pastę. Wypełnić nią zagłębienia w łódeczkach z białek.

  • Na wypełnionym masą jajku położyć plasterek łososia.

  • Schłodzić. Udekorować szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.

tip dnia

Faszerowane jajka można robić także z wędzonym pstrągiem. Ma on delikatniejszy od łososia smak. Należy wtedy zrezygnować ze szczypiorku w masie z żółtek, szczypiorek łatwo zdominowałby smak tej delikatnej ryby.

ZOBACZ WIDEO: jak to zrobić

Ocena: 0