Jajka faszerowane na ciepło - sprawdzony przepis na smażone jajka nadziewane
Jajka faszerowane to ulubione danie wielkanocne. Nie robi się go na co dzień. Mimo, że jest tanie, wymaga wprawy i cierpliwości. Faszerowane i smażone jajka to danie odświętne. Warto jednak poświęcić mu nieco więcej czasu i uwagi. Sukces kulinarny gwarantowany!
SKŁADNIKI
- 10 jaj
- 1/2 kostki miękkiego masła
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju - do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Ostudzić w zimnej wodzie.
- Ostrym nożem przekrawać każde jajo wzdłuż. Trzeba to robić zdecydowanym ruchem, żeby skorupki nie pękały na kawałki.
- Z przekrojonych jaj wyjmujemy łyżeczką środek.
- Siekamy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Rada dla leniwych: zamiast siekania można jaja zmielić w maszynce do mięsa.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do jaj.
- Umyć natkę i szczypiorek, pokroić drobno, dodać do jaj.
- Posolić i popieprzyć, dołożyć bardzo miękkie masło. Całość wymieszać.
- Napełnić masą skorupki, wygładzić wierzch.
- Na talerz wysypać tartą bułkę, każdą połówkę jaja od strony farszu zanurzyć w bułce.
- 10 minut przed podaniem rozgrzać na patelni masło z olejem.
- Kłaść jaja farszem do dołu, smażyć powoli na niedużym ogniu, aż się zrumienią.
Więcej przepisów na faszerowane jajka
Uwielbiam faszerowane jajka na zimno. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:
Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym
Jajka faszerowane z szynką parmeńską
Jajka faszerowane orzechami i szynką
Jajka faszerowane ze śledziem i buraczkami
Jajka faszerowane z łososiem: przepis
Zobacz także galerię z pomysłami na jajka wielkanocne