Jajka faszerowane na ciepło - sprawdzony przepis na smażone jajka nadziewane

Jajka faszerowane na ciepło
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane na ciepło mogą być gwiazdą wielkanocnego stołu.
średni
30 min
4

Jajka faszerowane to ulubione danie wielkanocne. Nie robi się go na co dzień. Mimo, że jest tanie, wymaga wprawy i cierpliwości. Faszerowane i smażone jajka to danie odświętne. Warto jednak poświęcić mu nieco więcej czasu i uwagi. Sukces kulinarny gwarantowany! 

SKŁADNIKI

  • 10 jaj
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oleju - do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Ostudzić w zimnej wodzie.
  • Ostrym nożem przekrawać każde jajo wzdłuż. Trzeba to robić zdecydowanym ruchem, żeby skorupki nie pękały na kawałki.
  • Z przekrojonych jaj wyjmujemy łyżeczką środek.
  • Siekamy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Rada dla leniwych: zamiast siekania można jaja zmielić w maszynce do mięsa.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do jaj.
  • Umyć natkę i szczypiorek, pokroić drobno, dodać do jaj.
  • Posolić i popieprzyć, dołożyć bardzo miękkie masło. Całość wymieszać.
  • Napełnić masą skorupki, wygładzić wierzch.
  • Na talerz wysypać tartą bułkę, każdą połówkę jaja od strony farszu zanurzyć w bułce.
  • 10 minut przed podaniem rozgrzać na patelni masło z olejem.
  • Kłaść jaja farszem do dołu, smażyć powoli na niedużym ogniu, aż się zrumienią.
Jajka – zdrowie w skorupce

Więcej przepisów na faszerowane jajka

Uwielbiam faszerowane jajka na zimno. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:

Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym

Jajka faszerowane z szynką parmeńską

Jajka faszerowane orzechami i szynką

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane ze śledziem i buraczkami

Jajka faszerowane z łososiem: przepis

Zobacz także galerię z pomysłami na jajka wielkanocne

 

Bożena Kowalewska
więcej