Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?

2024-04-01 20:55

Jajka ugotowane na twardo często zostają po świętach. Możne je wykorzystać, pod warunkiem, że je prawidłowo przechowywaliśmy. Jak je przechować? Co zrobić z jajek na twardo? Wyjaśniamy i podpowiadamy. 

Jajka na twardo po świętach: Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?
Autor: Shutterstock Jajka są drogie, jeśli zostaną nam jajka ugotowane na twardo, szkoda je wyrzucać, lepiej je przerobić.

Spis treści

  1. Przechowywanie jajek na twardo
  2. Co zrobić z jajek na twardo?
  3. Zobacz co zrobić z jajek na twardo

Jajka na twardo, szczególnie te zniesione przez kury żyjące na wolnym wybiegu, to pyszny pełnowartościowy posiłek. Świetnie smakują tylko z solą, a jeszcze lepsze są z sosami. Co jednak zrobić, gdy ugotujemy za dużo jajek? Można je wykorzystać. I to w dowolny sposób. 

Polecamy również: Jajko: co warto wiedzieć na temat jajek! Wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem!

Przechowywanie jajek na twardo

Jajka ugotowane na twardo przechowujemy krócej niż surowe. Zawsze przechowujemy jajka w lodówce. Jajka ugotowane na twardo nie obrane, w skorupkach, przechowujemy przez 4 dni. Jajka obrane tylko 2 dniPo 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.

Co zrobić z jajek na twardo?

Jajka ugotowane na twardo to doskonały półsurowiec do sałatek i past jajecznych.

Polecamy przepisy:

Sałatka z jajek z rodzynkami

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Z jajek ugotowanych na twardo można także przygotować kotlety lub pasztet. 

Polecamy przepisy:

Kotlety z jajek

Pasztet jajeczny z grzybami 

Jaka na twardo można również zapiekać i to w dowolnej formie. 

Polecamy przepisy:

Zapiekane jajka faszerowane

Jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym

Zobacz co zrobić z jajek na twardo

Jajka – zdrowie w skorupce