Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jajka są drogie, jeśli zostaną nam jajka ugotowane na twardo, szkoda je wyrzucać, lepiej je przerobić.
Jajka ugotowane na twardo często zostają po świętach. Możne je wykorzystać, pod warunkiem, że je prawidłowo przechowywaliśmy. Jak je przechować? Co zrobić z jajek na twardo? Wyjaśniamy i podpowiadamy.
Jajka na twardo, szczególnie te zniesione przez kury żyjące na wolnym wybiegu, to pyszny pełnowartościowy posiłek. Świetnie smakują tylko z solą, a jeszcze lepsze są z sosami. Co jednak zrobić, gdy ugotujemy za dużo jajek? Można je wykorzystać. I to w dowolny sposób.
Polecamy również: Jajko: co warto wiedzieć na temat jajek! Wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem!
Przechowywanie jajek na twardo
Jajka ugotowane na twardo przechowujemy krócej niż surowe. Zawsze przechowujemy jajka w lodówce. Jajka ugotowane na twardo nie obrane, w skorupkach, przechowujemy przez 4 dni. Jajka obrane tylko 2 dni. Po 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.
Co zrobić z jajek na twardo?
Jajka ugotowane na twardo to doskonały półsurowiec do sałatek i past jajecznych.
Polecamy przepisy:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Z jajek ugotowanych na twardo można także przygotować kotlety lub pasztet.
Polecamy przepisy:
Jaka na twardo można również zapiekać i to w dowolnej formie.
Polecamy przepisy: