Pasztet z jajek z borowikami: przepis na świąteczny pasztet

2022-04-04
Pasztet z jajek z borowikami: przepis na świąteczny pasztet
Autor: Shutterstock Wierzch tego pasztetu możesz przed zapieczeniem ozdobić pieczarkami w plasterkach.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Proponujemy wegetariański pasztet z jajek i borowików - idealny na świąteczny stół. Pasztet to jedna z potraw, której na świątecznym stole nie może zabraknąć! Nie musi to być pasztet mięsny. Pasztet z jajek z borowikami - to wykwintne danie, tym bardziej, że pasztet zapiekany jest w kruchym cieście, jak to często czynią Francuzi. Wypróbuj przepis na ten efektowny, elegancki i pyszny pasztet!

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól
  • Masa pasztetowa:
  • 2 surowe jajka
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g borowików
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • koperek
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Borowiki podgotować i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę i razem z grzybami wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć do momentu, aż  cała woda odparuje.
  • Jajka na twardo pokroić w małą kostkę, dodać posiekany szczypiorek, koperek, doprawić i wymieszać. Do masy wbić surowe jajka, dodać śmietanę, majonez i pieczarki z cebulą. Znów mieszać dodając bułkę tartą.
  • Formę do pieczenia (dno i boki) wyłożyć schłodzonym kruchym ciastem. Podpiec je na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Gotową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. 
  • Podawać pasztet po całkowitym wystygnięciu.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?