Pasztet z jajek z borowikami: przepis na wielkanocny pasztet

Pasztet z jajek z borowikami: przepis na wielkanocny pasztet

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z jajek i borowików można zapiec w cieście , np. kruchym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Proponujemy wegetariański pasztet wielkanocny z jajek i borowików - idealny na wielkanocny stół. Pasztet na Wielkanoc to jedna z potraw, której na świątecznym stole nie może zabraknąć! Nie musi to być pasztet mięsny. Pasztet z jajek z borowikami - wypróbuj przepis!

Składniki

  • 2 surowe jajka

  • 10 jajek ugotowanych na twardo

  • 300 g borowików

  • pęczek posiekanego szczypiorku

  • koperek

  • 2 łyżki gęstego majonezu

  • łyżka śmietany 18 proc.

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • sól, pieprz, bazylia

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Borowiki podgotować i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę i razem z grzybami wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć do momentu, aż  cała woda odparuje.

  • Jajka na twardo pokroić w małą kostkę, dodać posiekany szczypiorek, koperek, doprawić i wymieszać. Do masy wbić surowe jajka, dodać śmietanę, majonez i pieczarki z cebulą. Znów mieszać dodając bułkę tartą.

  • Gotową masę przełożyć do wąskiej formy do pieczenia. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. 

  • Podawać pasztet po całkowitym wystygnięciu.

Ocena: 2,7