Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Pasztet z jajek z borowikami: przepis na wielkanocny pasztet

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z jajek i borowików można zapiec w cieście , np. kruchym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Proponujemy wegetariański pasztet wielkanocny z jajek i borowików - idealny na wielkanocny stół. Pasztet na Wielkanoc to jedna z potraw, której na świątecznym stole nie może zabraknąć! Nie musi to być pasztet mięsny. Pasztet z jajek z borowikami - wypróbuj przepis!
Składniki
2 surowe jajka
10 jajek ugotowanych na twardo
300 g borowików
pęczek posiekanego szczypiorku
koperek
2 łyżki gęstego majonezu
łyżka śmietany 18 proc.
1 średniej wielkości cebula
0,5 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, bazylia
1 łyżka masła
Przygotowanie krok po kroku:
Borowiki podgotować i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę i razem z grzybami wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć do momentu, aż cała woda odparuje.
Jajka na twardo pokroić w małą kostkę, dodać posiekany szczypiorek, koperek, doprawić i wymieszać. Do masy wbić surowe jajka, dodać śmietanę, majonez i pieczarki z cebulą. Znów mieszać dodając bułkę tartą.
Gotową masę przełożyć do wąskiej formy do pieczenia. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.
Podawać pasztet po całkowitym wystygnięciu.