Jajka po marsylsku: przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym [WIDEO]

Jajka po marsylsku: przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym z żółtym serem to proste, pożywne danie na lekki posiłek rodzinny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka po marsylsku, czyli jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym,  to proste i sycące danie. Idealnie sprawdzi się na niedzielny brunch czy lunch. zasmakuje także na śniadanie.

Składniki

  • 8 jajek

  • 5 dkg żółtego sera np. gouda

  • łyżkę mąki

  • łyżkę masła

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1/2 l rosołu

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • 1 listek laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotujemy 8 jaj na twardo. Po schłodzeniu obieramy je ze skorupki.

  • 1/2 litra rosołu podgrzewamy niemal do wrzenia z dodatkiem małego listka laurowego i szczypty suszonego tymianku, po czym przecedzamy przez sitko do innego naczynia.

  • Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem.

  • Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżeczkę cukru.

  • Sos powinien gotować się około 10 minut na małym ogniu. Co ważne - musimy go regularnie mieszać drewnianą łyżką.

  • Dodajemy do sosu tartego żółtego sera np. gouda lub ementaler; dodajemy do smaku sól i pieprz.

  • Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy przecięte wzdłuż jajka, zalewamy sosem i wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni) na 10-15 minut.

  • Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypujemy natka pietruszki.

Ocena: 0