Kotlety z jajek, czyli obiad dla wegetarianina

Kotlety z jajek, czyli obiad dla wegetarianina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka ugotowane na twardo to surowiec do przygotowania pysznych kotletów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z jajek to przepyszne danie bezmięsne, tradycyjnie podawane w ścisły post. Sięgnijmy zatem do dawnego przepisu i sposobu ich podawania. Mówimy, jak zrobić doskonałe kotlety z jajek!

Składniki

  • 7 jajek

  • 1 bułka typu kajzerka

  • ½ szklanki mleka

  • 2 średnie cebule

  • bułka tarta

  • olej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojoną na cienkie kromki bułkę moczymy w mleku.

  • Gotujemy 6 jajek na twardo i studzimy je w zimnej wodzie.

  • Cebulę siekamy drobno i rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia dobrze jest cebulę trochę posolić i popieprzyć, co podnosi jej smak.

  • Namoczoną bułkę trzeba dobrze odcisnąć i rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez miękkie sitko  

  • Jajka bardzo drobno siekamy (najlepiej szeroki nożem!) Dodajemy do nich bułkę, cebulę, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku.

  • Wyrabiamy masę ręką lub łyżką.

  • Gdy składniki dobrze się połączą, formujemy z nich najpierw kule i obtaczamy w tartej bułce, formujemy kotlety spłaszczając je do grubości ok. 1 cm. Masa jajeczna nie jest tak zwarta jak mięsna, dlatego kotlety nie mogą być zbyt duże, bo będą się rozpadać. Praktyczna rada dla osób bez doświadczenia z obtaczaniem kotletów w bułce – należy je przedtem posmarować roztrzepanym jajkiem.

  • Smażymy na oleju, układając je na patelni w dużych odstępach, co ułatwi ich przekładanie, najlepiej dwoma łopatkami, żeby się nie rozpadły.

  • Kotlety z jajek można podawać sauté lub z sosami: szczypiorkowym, pieczarkowym bądź pomidorowym. Jako dodatek makaron lub ziemniaki i sezonowe surówki.

tip dnia

Korzystając z atutów współczesności można też oczywiście jajka wraz z bułką przepuścić przez maszynkę. Ale tak jak w przepisach podkreśla się, że do prawdziwych kotletów mięso powinno się siekać, a nie mielić, podobnie z tatarem, tak i w tym przypadku, smak i tekstura masy będzie lepsza dzięki siekaniu.

Ocena: 3,1