Obieranie jajek na twardo: co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały ze skorupki? [WIDEO]

Obieranie jajek na twardo: co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały ze skorupki? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Sprawdź, co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały

Jajko na twardo to podstawa wielu pysznych dań. Wzbogaca smak sałatek, doskonale komponuje się z majonezem, a także jako dodatek do kanapek. Wielu początkujących kucharzy ma jednak problemy ze skutecznym obraniem jajka ze skorupki. Jak zrobić to tak, żeby nie wyrzucić połowy jajka do kosza?

Jajka ugotowane na twardo są stosunkowe trudne do obrania. Szczególnie ciężko jest pozbawić skorupki bardzo świeże jajka. Jeśli więc przytrafi się nam taki problem, nie denerwujmy się – przynajmniej mamy pewność, że jajko nie leżało na sklepowej półce zbyt długo.

Jak łatwo obrać ze skorupki jajka na twardo? Sprytne metody

Na obranie „opornych” jaj ugotowanych na twardo jest kilka sprytnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie do wody, w której gotujemy jajko, sody oczyszczonej. Na średniej wielkości garnek wystarczy pół łyżeczki. Po ugotowaniu jajka należy zalać zimną wodą i obić lekko o ścianki garnka, aż skorupka popęka. Tak „potłuczone” jajka zostawiamy na chwilę w zimnej wodzie. Wtedy obranie skorupki nie sprawi najmniejszego problemu.

Niektórzy dodają do wody, w której gotują jajka, łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona i ułatwia obieranie.

Można też po ugotowaniu odlać wodę i podrzucając jajka energicznie w suchym rondelku, potłuc skorupki, potem zalać zimną wodą, którą trzeba jeszcze zmienić. I gotowe – skorupka odchodzi bez problemu.

Ocena: 3,0