Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]
2022-01-25
łatwy
15 min
4
Jaja w zielonym sosie frankfurckim (czasem błędnie zapisywanym jako "frankfurdzki"), zwanym także sosem siedmiu ziół to niemiecka tradycja wielkanocna. Takie jaja podaje się w Wielki Czwartek, najczęściej z ziemniakami. Ale my możemy podać je na wielkanocne śniadanie lub w każdy inny dzień bo mamy taką fantazję. Zielony ziołowy sos pachnie oszałamiająco. To, jakie zioła wejdą do mieszanki, jest kwestią wyboru i dostępności. Jeśli nie będziemy dysponowali jakimś ziołem, możemy je zamienić na inne.
SKŁADNIKI
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- garść siekanego koperku
- garść siekanego młodego szczawiu
- kilka łyżek siekanej rzeżuchy
- 1 mały pęczek szczypiorku posiekany
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść posiekanej trybuli ogrodowej
- garść posiekanych liści melisy
- może być też estragon, świeży majeranek, lubczyk, ogórecznik
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2-3 cebulki szalotki lub cebulki dymki
- 5 łyżek gęstej śmietany lub majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 jaja obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy posiekane zioła, cebulkę drobno posiekaną i składniki sosu. Przyprawiamy i mieszamy. Sos musi być gęsty, lepiej go nie miksować.
- Pozostałe jaja obieramy, przekrawamy na połówki i podajemy z sosem. Jeśli ma to być danie obiadowe, podajemy z młodymi ziemniakami.
- Ten sos można też podać z pieczonym świątecznym schabem lub wędlinami z wielkanocnego stołu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada