Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Jaja w zielonym sosie fraknkfurckim [przepis na wielkanocne jaja]
Autor: Shutterstock Jaja w zielonym sosie fraknkfurckim [przepis na wielkanocne jaja]
łatwy
15 min
4

Jaja w zielonym sosie frankfurckim (czasem błędnie zapisywanym jako "frankfurdzki"), zwanym także sosem siedmiu ziół to niemiecka tradycja wielkanocna. Takie jaja podaje się w Wielki Czwartek, najczęściej z ziemniakami. Ale my możemy podać je na wielkanocne śniadanie lub w każdy inny dzień bo mamy taką fantazję. Zielony ziołowy sos pachnie oszałamiająco. To, jakie zioła wejdą do mieszanki, jest kwestią wyboru i dostępności. Jeśli nie będziemy dysponowali jakimś ziołem, możemy je zamienić na inne.

SKŁADNIKI

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • garść siekanego koperku
  • garść siekanego młodego szczawiu
  • kilka łyżek siekanej rzeżuchy
  • 1 mały pęczek szczypiorku posiekany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść posiekanej trybuli ogrodowej
  • garść posiekanych liści melisy
  • może być też estragon, świeży majeranek, lubczyk, ogórecznik
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 cebulki szalotki lub cebulki dymki
  • 5 łyżek gęstej śmietany lub majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 jaja obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy posiekane zioła, cebulkę drobno posiekaną i składniki sosu. Przyprawiamy i mieszamy. Sos musi być gęsty, lepiej go nie miksować.
  • Pozostałe jaja obieramy, przekrawamy na połówki i podajemy z sosem. Jeśli ma to być danie obiadowe, podajemy z młodymi ziemniakami.
  • Ten sos można też podać z pieczonym świątecznym schabem lub wędlinami z wielkanocnego stołu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej