Jajka na twardo: jak ugotować jajka na twardo [WIDEO]

Jajka na twardo: jak ugotować jajka na twardo [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowanie jajek na twardo nie jest trudne.

Jajka na twardo to prawdziwy poemat kulinarny. Jajko ugotowane na twardo można zjeść na kanapce, w sałatce, paście jajecznej lub nadziewane. Możliwości jest wiele. Jak prawidłowo ugotować jajko na twardo? Co zrobić, żeby żółtko zachowało ładny kolor? I dlaczego czasami wokół żółtka robi się zielonkawa otoczka? Gotowanie jaj na twardo nie ma przed nami tajemnic.

Jajka na twardo: gotowanie

Ugotowanie idealnych jaj na twardo wydaje się zadaniem całkiem prostym, w porównaniu z przyrządzaniem jajek na miękko. Te drugie wymagają od nas stałej uwagi i liczenia czasu, gdyż jedna minuta może zaważyć na tym, czy jajka ugotują się odpowiednio - będą ścięte, ale z płynnym żółtkiem. Niestety okazuje się, że gotowanie jaj na twardo też może przysporzyć nieco kłopotu. Aby uniknąć wątpliwości zastosuj się do naszych wskazówek.

  • Woda zawsze powinna zakrywać jajka. 

  • Nigdy nie wrzucamy jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, gdyż na skutek szoku termicznego jajka po prostu pękną. 

  • Zawsze gotujemy jajka na średnim ogniu tak, aby woda lekko wrzała – jeśli woda będzie gotowała się zbyt gwałtownie, jajka mogą popękać od ciągłego obijania się o dno i ścianki garnka.

  • Po 5 minutach jajko ugotuje się na miękko. Po 8 minutach jajko będzie ugotowane na twardo, jednak żółtko może być jeszcze dość miękkie. Dlatego do jajek faszerowanych jajka gotuje się 9-10 minut.

  • Jeśli jajko zostanie dłużej w wodzie, wokół żółtka może pojawić się ciemna – szaro-zielonkawa obwódka. To efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Obwódka zawsze świadczy o przegotowaniu jajka. 

Jak ugotować jajko na twardo? To proste

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka nalać wody.

  • Włożyć jajka i postawić garnek na średnim ogniu.

  • Czekać aż woda się zagotuje.

  • Od momentu zagotowania wody, jajka powinny się gotować 9-10 minut.

  • Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę z garnka.

  • Wlać na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania.

  • Po wystudzeniu jajka obtłuc i obrać.

Do czego używa się jajek na twardo?

Jajka ugotowane na twardo używa się do sałatek, ponieważ to dobre, wręcz wzorcowe źródło białka. 

Sałatka pełna witamin: przepis na sałatkę z dodatkiem jajek przepiórczych

Pasty jajeczne również robi się z jajek ugotowanych na twardo.

Pasta jajeczna do kanapek

Jajka na twardo można również nadziewać po przekrojeniu na pół i usunięciu żółtka. Żółtka rozciera się i łączy z innymi dodatkami, aby ponownie napełnić nimi zagłębienia w białku.

Pikantne jajka faszerowane - jak zrobić? Doskonałe na Wielkanoc i imprezy!

Jajka na twardo podaje się z francuskim sosem Gribiche oraz zielonym sosie frankfurckim.

Jajka w sosie musztardowym
Ocena: 3,5