Jajka na twardo: jak ugotować jajka na twardo [WIDEO]

Jajka na twardo: jak ugotować jajka na twardo [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajko na twardo to wdzięczny temat do eksperymentów kulinarnych.

Jajka na twardo to prawdziwy poemat kulinarny. Jajko ugotowane na twardo można zjeść na kanapce, w sałatce, paście jajecznej lub nadziewane. Możliwości jest wiele. Jak prawidłowo ugotować jajko na twardo? Co zrobić, żeby żółtko zachowało ładny kolor? I dlaczego czasami wokół żółtka robi się zielonkawa otoczka? Podpowiadamy i odpowiadamy na te i inne pytania.

Jajka na twardo: kilka ważnych rad

Woda zawsze powinna zakrywać jajka. 

Nigdy nie wrzucamy jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, gdyż na skutek szoku termicznego jajka po prostu pękną. 

Zawsze gotujemy jajka na średnim ogniu tak, aby woda lekko wrzała – jeśli woda będzie gotowała się zbyt gwałtownie, jajka mogą popękać od ciągłego obijania się o dno i ścianki garnka.

Po 5 minutach jajko ugotuje się na miękko. Po 8 minutach jajko będzie ugotowane na twardo, jednak żółtko może być jeszcze dość miękkie. Dlatego do jajek faszerowanych jajka gotuje się 9-10 minut.

Jeśli jajko zostanie dłużej w wodzie, wokół żółtka może pojawić się ciemna – szaro-zielonkawa obwódka. To efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Obwódka zawsze świadczy o przegotowaniu jajka. 

Jak ugotować jajko na twardo? To proste

  • Do garnka nalać wody.

  • Włożyć jajka i postawić garnek na średnim ogniu.

  • Czekać aż woda się zagotuje.

  • Od momentu zagotowania wody, jajka powinny się gotować 9-10 minut.

  • Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę z garnka.

  • Wlać na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania.

  • Po wystudzeniu jajka obtłuc i obrać.

Do czego używa się jajek na twardo?

Jajka ugotowane na twardo używa się do sałatek, ponieważ to dobre, wręcz wzorcowe źródło białka. 

Sałatka z jajkami przepiórczymi

 

Pasty jajeczne również robi się z jajek ugotowanych na twardo.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

 

Jajka na twardo można również nadziewać po przekrojeniu na pół i usunięciu żółtka. Żółtka rozciera się i łączy z innymi dodatkami, aby ponownie napełnić nimi zagłębienia w białku. 

Jajka faszerowane

 

Jajka na twardo podaje się z francuskim sosem Gribiche oraz zielonym sosie frankfurckim. 

Jajka w zielonym sosie frankfurckim

Ocena: 5