Szczaw - właściwości. Kto nie powinien jeść szczawiu?

Szczaw - właściwości

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szczaw lubiany jest za swój specyficzny kwaśny smak. Zupa szczawiowa ma więc wielu zwolenników. Jednak szczaw jedzony w nadmiarze nie jest zdrowy

Szczaw pojawiający się wczesną wiosną cieszy wielu miłośników zupy szczawiowej. I choć danie to jest zdrową i pyszną bombą witaminową nie powinniśmy jej jadać codziennie. Dlaczego? Jak twierdzą naukowcy, nadmiar szczawiu może powodować kamicę nerkową. Jak chronić się przed szkodliwymi składnikami szczawiu?

Szczaw - właściwości

Listki szczawiu, szczególnie te młodziutkie, mają w sobie ogrom witaminy C, potasu i żelaza. Są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Pobudza apetyt u małych niejadków.

Czy szczaw może szkodzić?

Gdzie zatem problem, skoro szczaw ma tyle dobroczynnych działań? Okazuje się, że zawarte w tej smacznej roślinie szczawiany (związki kwasu szczawiowego, głównie jego sole z wapniem) odkładają się w drogach moczowych. A to może prowadzić do kamicy nerkowej, czyli powstawania w pęcherzu lub nerkach charakterystycznych twardych złogów, tzw. kamieni. Jednak warto wspomnieć, że największym źródłem kwasu szczawianowego w naszej diecie nie są szpinak, rabarbar i szczaw, ale kawa i herbata! W przeprowadzonych badaniach dowiedziono, że 85% szczawianów w diecie kobiet i 80% w diecie mężczyzn pochodzi z kawy i herbaty, a jedynie 15-20% z innych produktów.

Kwas szczawiowy

Warto zatem jeść szczaw, ale z rozsądkiem. I pamiętać, że kwas szczawiowy jest również bogatym składnikiem rabarbaru i młodych liści i łodyg buraczków, czyli botwinki oraz liści szpinaku. Nie należy zatem mieszać tych warzyw ze sobą, wybierając raz lub dwa razy w tygodniu tylko jedno z nich. Szkodliwe skutki spożywania szczawiu i innych warzyw zawierających szczawiany możemy też złagodzić, dodając do przygotowanych z nich potraw składniki zawierające wapń (szpinak + śmietana, zupa szczawiowa ze śmietaną itp.) i witaminę D.

Polecamy także: 

Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?

Przepisy na szczawiowe specjały:

Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowicz

Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu

Ocena: 2,5