Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem
Gdzie zbierać szczaw? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]
![Gdzie zbierać szczaw? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]](https://cdn31.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/szczaw-gdzie-zrywac-jak-przechowac-na-zime.jpg)
Autor Zdjęcia: Archiwum
Lubisz zupę szczawiową? Dowiedz się więc, jak przetrzymać szczaw w słoiczkach, aby doczekał zimy! Gdzie go zrywać? Jak przetwarzać i wekować?
Sezon na szczaw jest w maju, dlatego warto zamiast go kupować - poszukać miejsc, gdzie rośnie - z dala od spalin samochodowych! Wybierz się na łąkę na spacer i zbieraj, zbieraj, a potem poświęć trochę czasu w kuchni na przygotowanie szczawiu na zimę. Naszykuj sobie małe słoiczki i do dzieła!
Szczaw w słoikach na zimę
świeży szczaw (kilka pęczków)
łyżeczka soli
kilka łyżek wody
Przygotowanie krok po kroku:
Oderwij łodygi, liście dokładnie umyj i wysusz.
Poszatkuj w paseczki.
Włóż do garnka i zalej kilkoma łyżkami wody.
Posól i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Po kilku minutach gorący szczaw przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce.
Przechowuj w chłodnym miejscu.