Gdzie zbierać szczaw? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]

2023-04-11 12:32

Lubisz zupę szczawiową? Dowiedz się więc, jak przetrzymać szczaw w słoiczkach, aby doczekał zimy! Gdzie go zrywać? Jak przetwarzać i wekować?

Gdzie zbierać szczaw? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]
Autor: Shutterstock Młody szczaw z łąki idealnie nadaje się do spożycia

Sezon na szczaw rozpoczyna się wraz z wiosennym zielenieniem lasów i łąk, dlatego warto zamiast go kupować - poszukać miejsc, gdzie rośnie - z dala od spalin samochodowych! Wybierz się na łąkę na spacer i zbieraj, zbieraj, a potem poświęć trochę czasu w kuchni na przygotowanie szczawiu na zimę. Naszykuj sobie małe słoiczki i do dzieła!

Do przygotowania szczawiu w słoikach potrzeba:

  • świeży szczaw (kilka pęczków)
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek wody

Przygotowanie szczawiu w słoikach:

  • Oderwij łodygi, liście dokładnie umyj i wysusz.
  • Poszatkuj w paseczki.
  • Włóż do garnka i zalej kilkoma łyżkami wody.
  • Posól i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Po kilku minutach gorący szczaw przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Szczaw - czy umiesz go przyrządzać?
Pytanie 1 z 9
Szczaw to warzywo:
Szczaw