Gdzie zbierać szczaw? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]

2020-05-04 15:30 redakcja
szczaw-gdzie-zrywac-jak-przechowac-na-zime.jpg
Autor: Archiwum

Lubisz zupę szczawiową? Dowiedz się więc, jak przetrzymać szczaw w słoiczkach, aby doczekał zimy! Gdzie go zrywać? Jak przetwarzać i wekować?

Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Sezon na szczaw jest w maju, dlatego warto zamiast go kupować - poszukać miejsc, gdzie rośnie - z dala od spalin samochodowych! Wybierz się na łąkę na spacer i zbieraj, zbieraj, a potem poświęć trochę czasu w kuchni na przygotowanie szczawiu na zimę. Naszykuj sobie małe słoiczki i do dzieła!

Do przygotowania szczawiu w słoikach potrzeba:

  • świeży szczaw (kilka pęczków)
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek wody

Przygotowanie szczawiu w słoikach:

  • Oderwij łodygi, liście dokładnie umyj i wysusz.
  • Poszatkuj w paseczki.
  • Włóż do garnka i zalej kilkoma łyżkami wody.
  • Posól i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Po kilku minutach gorący szczaw przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu.

Szczaw - czy umiesz go przyrządzać?

Pytanie 1 z 9
Szczaw to warzywo:
Szczaw
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE