Sałatka z młodym szczawiem i jajkiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekka i słodko-kwaśna sałatka z młodym szczawiem jest lekka i doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z mięsa i młodych ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 2 garście świeżych liści szczawiu
- garść pomidorów koktajlowych
- pół pęczka rzodkiewki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół pęczka dymki
- Sos:
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 ząbka przeciśniętego przez praskę czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W salaterce umieść wypłukane liście szczawiu i porwij na mniejsze kawałki.
Następnie dodaj do niej pokrojone w plasterki rzodkiewki, przekrojone na pół pomidorki, pokrojone w kostkę jaja i pokrojoną drobno dymkę.
Wymieszaj dobrze składniki sosu - najlepiej w zamykanym słoiczku, by z sosu zrobiła się emulsja. Polej sałatkę i wymieszaj.
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały:
Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu
Szczaw solony na zimę do słoików
Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę
Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska