Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]

Lubisz zupę szczawiową? Dowiedz się więc, jak przetrzymać szczaw w słoiczkach, aby doczekał zimy! Gdzie go zrywać? Jak przetwarzać i wekować?

Sezon na szczaw jest w maju, dlatego warto zamiast go kupować - poszukać miejsc, gdzie rośnie - z dala od spalin samochodowych! Wybierz się na łąkę na spacer i zbieraj, zbieraj, a potem poświęć trochę czasu w kuchni na przygotowanie szczawiu na zimę. Naszykuj sobie małe słoiczki i do dzieła!

  • świeży szczaw (kilka pęczków)

  • łyżeczka soli

  • kilka łyżek wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oderwij łodygi, liście dokładnie umyj i wysusz.

  • Poszatkuj w paseczki.

  • Włóż do garnka i zalej kilkoma łyżkami wody.

  • Posól i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.

  • Po kilku minutach gorący szczaw przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce.

  • Przechowuj w chłodnym miejscu.

Ocena: 3,5