Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę

Zielona sałatka z krwistego szczawiu i  roszponki -  dawka witamin na wiosnę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krwisty szczaw jest  mniej kwaśny niż znany nam szczaw - doskonale nadaje się na surówki

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krwisty szczaw w doniczkach podbija stoiska z ziołami. Chętnie kupowany  ze względu na swoje ozdobne walory  staje się często powodem pytania: co z niego zrobić. Proponujemy lekką wiosenną surówkę z krwistego szczawiu i  roszponki - doskonały mariaż smaków.

Składniki

  • pudełko roszponki

  • pęczek  lub doniczka krwistego szczawiu

  • Sos:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • pół łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj sos - zmieszaj  jego składnik iw małym słoiku, potrząsaj  aż otrzymasz emulsję.

  • Szczaw i roszponkę umyj, oberwij zdrewniałe łodyżki i wymieszaj w misce

  • Polej sosem, wymieszaj i natychmiast podawaj. Prawda, że proste?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5