Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Krwisty szczaw jest mniej kwaśny niż znany nam szczaw - doskonale nadaje się na surówki
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Krwisty szczaw w doniczkach podbija stoiska z ziołami. Chętnie kupowany ze względu na swoje ozdobne walory staje się często powodem pytania: co z niego zrobić. Proponujemy lekką wiosenną surówkę z krwistego szczawiu i roszponki - doskonały mariaż smaków.
Składniki
pudełko roszponki
pęczek lub doniczka krwistego szczawiu
Sos:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj sos - zmieszaj jego składnik iw małym słoiku, potrząsaj aż otrzymasz emulsję.
Szczaw i roszponkę umyj, oberwij zdrewniałe łodyżki i wymieszaj w misce
Polej sosem, wymieszaj i natychmiast podawaj. Prawda, że proste?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska