Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Szczaw solony na zimę do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szczaw solony na zimę do słoików jest łatwy w przygotowaniu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Szczaw najlepiej zbierać w ustronnych miejscach, z daleka od ruchliwych dróg. Ze świeżego szczawiu można przygotować zupę. Część zapasu warto jednak zamknąć w słoikach. Zimą będzie jak znalazł.
Składniki
szczaw
sól ( 1 łyżeczka na 100 g szczawiu)
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Szczaw wypłukać i dokładnie osuszyć. Usunąć ogonki, a liście posiekać.
Rozdrobniony szczaw wymieszać z solą i przełożyć do wyparzonych słoików.
Liście mocno docisnąć, ewentualny nadmiar soku wylać.
Każdy słoik dopełnić warstwą oleju, szczelnie zamknąć.