Szczaw solony na zimę do słoików

Szczaw solony na zimę do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szczaw solony na zimę do słoików jest łatwy w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szczaw najlepiej zbierać w ustronnych miejscach, z daleka od ruchliwych dróg. Ze świeżego szczawiu można przygotować zupę. Część zapasu warto jednak zamknąć w słoikach. Zimą będzie jak znalazł.

Składniki

  • szczaw

  • sól ( 1 łyżeczka na 100 g szczawiu)

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szczaw wypłukać i dokładnie osuszyć. Usunąć ogonki, a liście posiekać.

  • Rozdrobniony szczaw wymieszać z solą i przełożyć do wyparzonych słoików.

  • Liście mocno docisnąć, ewentualny nadmiar soku wylać.

  • Każdy słoik dopełnić warstwą oleju, szczelnie zamknąć.

Ocena: 0