Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę

Smakowita sałatka z krwistego szczawiu i  roszponki -  dawka witamin na wiosnę
Autor: Shutterstock Krwisty szczaw jest  mniej kwaśny niż znany nam szczaw - doskonale nadaje się na surówki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krwisty szczaw w doniczkach podbija stoiska z ziołami. Chętnie kupowany  ze względu na swoje ozdobne walory  staje się często powodem pytania: co z niego zrobić. Proponujemy lekką wiosenną surówkę z krwistego szczawiu i  roszponki - doskonały mariaż smaków.

SKŁADNIKI

  • pudełko roszponki
  • pęczek  lub doniczka krwistego szczawiu
  • Sos:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos - zmieszaj  jego składnik iw małym słoiku, potrząsaj  aż otrzymasz emulsję.
  • Szczaw i roszponkę umyj, oberwij zdrewniałe łodyżki i wymieszaj w misce
  • Polej sosem, wymieszaj i natychmiast podawaj. Prawda, że proste?
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska