Szczaw solony na zimę do słoików

2021-05-13
Szczaw solony na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Szczaw solony na zimę do słoików jest łatwy w przygotowaniu.
łatwy
20 min
4

Szczaw najlepiej zbierać w ustronnych miejscach, z daleka od ruchliwych dróg. Ze świeżego szczawiu można przygotować zupę. Część zapasu warto jednak zamknąć w słoikach. Zimą będzie jak znalazł.

SKŁADNIKI

  • szczaw
  • sól ( 1 łyżeczka na 100 g szczawiu)
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczaw wypłukać i dokładnie osuszyć. Usunąć ogonki, a liście posiekać.
  • Rozdrobniony szczaw wymieszać z solą i przełożyć do wyparzonych słoików.
  • Liście mocno docisnąć, ewentualny nadmiar soku wylać.
  • Każdy słoik dopełnić warstwą oleju, szczelnie zamknąć.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?