Jakie jajka wybierać - rady dietetyka
Jakie jaja powinniśmy wybrać, by mieć pewność, że są zdrowe? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na oznaczenia na skorupce. Zdradzają one cenną informację, z jakiego chowu pochodzą kupowane jajka.
Spis treści
Czy jajka są zdrowe? Tak, i możemy jeść je nawet kilka razy w tygodniu. Ważne jednak, by kupować takie od zdrowych kur, które nie są sztucznie karmione. Dlatego od razu odrzućmy jajka oznaczone na skorupkach numerem 3. Pochodzą one z chowu klatkowego (kury są ustawione w klatkach, jedna na drugiej), którego celem jest zwiększenie wydajności produkcji i zysku właścicieli ferm, niestety ze szkodą dla naszego zdrowia. Zwierzęta karmi się bowiem sztucznie, często również hormonami wzrostu i antybiotykami, które dostają się do jaj, a następnie do naszych organizmów.
Jakie jaja powinny wybierać osoby na diecie?
Kury pochodzące z chowu ściółkowego (zamknięte, karmione paszą, ale mogące się samodzielnie poruszać) mają oznaczenie 2. Najlepiej kupować jednak jajka oznaczone numerem 1 (wolny wybieg) lub 0 (chów ekologiczny). Bardzo zdrowie są też jajka od kurki zielononóżki (hodowane wyłącznie w gospodarstwach ekologicznych, mają zdecydowanie mniej cholesterolu).
Uważajmy na hasła reklamowe takie np. jak „jajka omega-3” – jeśli pochodzą od kur z ferm, na pewno zawierają mniej zdrowych kwasów. Jeśli już chcemy kupić „jajka omega-3”, to róbmy to w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością.
Alternatywa dla kurzych jaj
Dobrą alternatywę dla kurzych jaj mogą stanowić jajka przepiórcze lub strusie. Od kurzych różnią się one nie tylko wielkością, ale także zawartością cholesterolu i substancji odżywczych.