Jajka z sosem jogurtowym: przepis na doskonałe jajka na twardo
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Na wielkanocnym stole królują jajka. Jak przyrządzić jajka na wielkanocny stół, by nie były nudne ani wysokokaloryczne? Dla odmiany spróbuj jajek z sosem jogurtowym
Jajka w sosie jogurtowym, oprócz tego, że smakują wyśmienicie (sałata ze spodu też!), mają jeszcze przynajmniej dwie zalety. Półmisek długo nie traci na estetyce, w przeciwieństwie do jajek pokrytych majonezem, który po jakimś czasie przebywania na stole i na jajkach nie wygląda zbyt apetycznie. Danie nie jest o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne jajka w majonezie, którego na wielkanocnym stole i tak nie brakuje w najróżniejszych sałatkach.
SKŁADNIKI
- jajka - jedno lub 1,5 na osobę
- jogurt naturalny typu greckiego - w zależności od liczby osób mały lub duży pojemnik
- 1-3 łyżki majonezu
- 1-3 łyżeczki musztardy
- pęczek koperku lub szczypiorku
- sałata masłowa do wyłożenia półmiska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na półmisku wyłożonym sałatą masłową lub karbowaną (lodowa się nie nadaje, bo jest za sztywna) układamy połówki jaj na twardo, zaokrągleniem do góry. Posypujemy pieprzem.
- Przygotowujemy sos z gęstego jogurtu (bardzo dobry jest do tego jogurt typu greckiego) i majonezu (na mały pojemnik jogurtu łyżka majonezu), można dodać do sosu odrobinę musztardy.
- Wylewamy sos na jajka tak, aby zostały przykryte całe (wtedy nie będą wysychać) i całość obficie posypujemy szczypiorem lub koperkiem. Półmisek można ozdobić pomidorkami koktajlowymi i plastrami ogórka zielonego.