Szparagi, jajka i szynka. Przepis na energetyczne keto śniadanie

keto śniadanie
Autor: Shutterstock Jak zrobić keto śniadanie? Wystarczą 3 produkty i 5 minut.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Coraz więcej osób świadomie przechodzi na dietę, która polega na spożywaniu jak najmniejszej ilości węglowodanów. Keto, bo właśnie o niej mowa, opiera się na białku i tłuszczach. Dzięki temu organizm otrzymuje składniki odżywcze, które gwarantują energię na wiele godzin. Jak zrobić keto śniadanie? Odpowiedź znajdziecie w tym przepisie.

Z czego zrobić keto śniadanie?

Pyszne, a do tego łatwe i szybkie śniadanie ketogeniczne można zrobić z kilku składników. W tym przepisie główną rolę zagrały niskokaloryczne zielone szparagi, na które sezon jest w pełni. Do nich dołączyła szynka, jaja oraz przyprawy i odrobina tłuszczu.

Jak zrobić śniadanie ketogeniczne?

Najpierw należy ugotować szparagi. W międzyczasie na patelni roztapia się smalec i smaży na nim plasterki ulubionej wędliny. Obok wbija się jajka. W ten sposób po pięciu minutach pyszne i energetyczne śniadanie jest gotowe.

Przepis na keto śniadanie

  • Przyrządzenie śniadania opartego na założeniach diety keto jest proste. Nawet nic nie trzeba kroić. Wystarczy garnek z wrzątkiem i patelnia.
  • To szybki przepis na pełne smaku śniadanie. Robi się je w ciągu 10 minut, więc sprawdzi się nawet w ciągu zabieganego tygodnia.
  • Na liście składników znajdziecie trzy produkty oraz trzy przyprawy. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni.
  • W tym przepisie wykorzystuje się zielone szparagi, ale świetnie będzie smakować z białymi. Te drugie należy jednak obrać i gotować nieco dłużej, około 7 minut.
  • Zamiast jajek sadzony można ugotować je na miękko lub na twardo.
  • Szynka powinna być naturalna, dobrej jakości, bez konserwantów i innych chemicznych dodatków. Sprawdzi się także wędzony boczek.
  • To pyszne śniadaniowe danie można doprawić nie tylko ostrą mieloną papryką. Sprawdzą się inne przyprawy oraz suszone i świeże zioła.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 6 plastry szynki
  • 1 łyżeczka smalcu
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i pozbawione zdrewniałych końców szparagi ugotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Ułożyć je tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody.
  • Na patelni roztopić smalec i podsmażyć wędlinę. Po chwili obok szynki wbić jajka i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Szparagi odcedzić i ułożyć na talerzach. Obok nałożyć szynkę i jajka. Podawać od razu na śniadanie.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej