Szparagi, jajka i szynka. Przepis na energetyczne keto śniadanie
Dieta bezglutenowa
Coraz więcej osób świadomie przechodzi na dietę, która polega na spożywaniu jak najmniejszej ilości węglowodanów. Keto, bo właśnie o niej mowa, opiera się na białku i tłuszczach. Dzięki temu organizm otrzymuje składniki odżywcze, które gwarantują energię na wiele godzin. Jak zrobić keto śniadanie? Odpowiedź znajdziecie w tym przepisie.
Z czego zrobić keto śniadanie?
Pyszne, a do tego łatwe i szybkie śniadanie ketogeniczne można zrobić z kilku składników. W tym przepisie główną rolę zagrały niskokaloryczne zielone szparagi, na które sezon jest w pełni. Do nich dołączyła szynka, jaja oraz przyprawy i odrobina tłuszczu.
Jak zrobić śniadanie ketogeniczne?
Najpierw należy ugotować szparagi. W międzyczasie na patelni roztapia się smalec i smaży na nim plasterki ulubionej wędliny. Obok wbija się jajka. W ten sposób po pięciu minutach pyszne i energetyczne śniadanie jest gotowe.
Przepis na keto śniadanie
- Przyrządzenie śniadania opartego na założeniach diety keto jest proste. Nawet nic nie trzeba kroić. Wystarczy garnek z wrzątkiem i patelnia.
- To szybki przepis na pełne smaku śniadanie. Robi się je w ciągu 10 minut, więc sprawdzi się nawet w ciągu zabieganego tygodnia.
- Na liście składników znajdziecie trzy produkty oraz trzy przyprawy. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni.
- W tym przepisie wykorzystuje się zielone szparagi, ale świetnie będzie smakować z białymi. Te drugie należy jednak obrać i gotować nieco dłużej, około 7 minut.
- Zamiast jajek sadzony można ugotować je na miękko lub na twardo.
- Szynka powinna być naturalna, dobrej jakości, bez konserwantów i innych chemicznych dodatków. Sprawdzi się także wędzony boczek.
- To pyszne śniadaniowe danie można doprawić nie tylko ostrą mieloną papryką. Sprawdzą się inne przyprawy oraz suszone i świeże zioła.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 6 plastry szynki
- 1 łyżeczka smalcu
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i pozbawione zdrewniałych końców szparagi ugotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Ułożyć je tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody.
- Na patelni roztopić smalec i podsmażyć wędlinę. Po chwili obok szynki wbić jajka i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Szparagi odcedzić i ułożyć na talerzach. Obok nałożyć szynkę i jajka. Podawać od razu na śniadanie.