Jak robi się boczek i słoninę wędzoną w domowej wędzarni?

Jak robi się boczek i słoninę wędzoną w domowej wędzarni?
Autor: Shutterstock Domowe wędliny są z pewnością zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu.
średni
20 min
4

W ostatnich latach domowe wędzarnie robią furorę. Ich wykonanie nie jest trudne, można też kupić gotowe urządzenia. Ale najważniejsze jest to, co się w nich wędzi. Mięsa i ryby to już standard. Jednak do boczku wędzonego i słoniny według dawnych receptur trzeba się przyłożyć.

Słonina wędzona

Proces przygotowawczy jest taki sam jak dla boczku. Peklowanie słoniny powinno jednak trwać nie dłużej niż 10 dni. Wędzimy ją w również w zimnym dymie. Wędzoną słoninę spożywa się na surowo jako dodatek do pieczywa lub do potraw gorących, na przykład do duszonego czy pieczonego mięsa.

SKŁADNIKI

  • 5 kg boczku
  • peklosól 19-20 g/kg
  • 2 łyżeczki cukru
  • po 1 łyżeczce suszonej: kolendry i gorczycy,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 utłuczone goździki
  • 2 łyżeczki majeranku i estragonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek czyścimy, wykrawamy kości.
  • Płaty kroimy w prostokąty.
  • Majeranek i estragon przecieramy przez sitko, gorczycę i kolendrę trzeba utłuc w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy mieszamy z peklosolą i dokładnie nacieramy nimi boczek z każdej strony.
  • Kawałki boczku układamy ciasno w zimnym, wcześniej wyparzonym naczyniu typu kamionka.
  • Przyciskamy całość wygotowaną pokrywką, którą trzeba dociążyć.
  • Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  • Potem przenosimy je do zimnego miejsca (najlepiej do piwnicy).
  • Kawałki boczku trzeba przekładać co 3 - 4 dni i tak przez 3 tygodnie.
  • Po tym czasie trzeba je wyjąć i powiesić w przewiewie na kilka godzin, żeby je przesuszyć.
  • Gdy podeschną obtaczamy kawałki boczku w otrębach pszennych lub zawijamy je starannie w gazę lub płótno, wędzenie odbywa się w zimnym dymie przez 10 dni.
  • Po uwędzeniu boczek przechowuje się w pozycji wiszącej w zimnym i ciemnym pomieszczeniu.