Kupowanie szparagów - jak wybrać najlepsze szparagi?

2020-05-08 13:33
Kupowanie szparagów - jak wybrać najlepsze szparagi?
Autor: Shutterstock Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze szparagi?

Szparagi to jedno z najwyżej cenionych warzyw. Jak wydobyć z nich najwięcej smaku i skorzystać w pełni z sezonu na szparagi? A przede wszystkim - który rodzaj szparagów wybrać i jak kupować, by mieć pewność, że dostaniemy warzywa świeże? Oto sprawdzone porady.

Rodzaje szparagów – czym się różnią?

Istnieją co najmniej trzy główne rodzaje szparagów, różniące się barwą. Mamy więc szparagi białe, zielone i fioletowe. W polskich warzywniakach mamy szanse na zalezienie przede wszystkim dwóch pierwszych rodzajów; szparagi fioletowe, choć bardzo efektowne i smaczne, są trudne w uprawie, a małe zainteresowanie klientów nie skłania rolników do podejmowania ryzykownej uprawy.

Szparagi zielone czy białe?

Szparagi białe, grube i mięsiste, są jednak bardziej łykowate od szaragów zielonych. Warto obrać je przed przygotowaniem potrawy. Szparagi zielone niebielone są wiotkie i delikatne; wspaniale smakują smażone na maśle.

Gdzie szukać fioletowych szparagów?

Szparagów fioletowych łatwiej będzie spróbować w czasie wiosennej podróży - popularne są np. we Francji i w niektórych regionach Hiszpanii. Możemy też skłonić sąsiada działkowca, by posadził rządek szparagów. To rozwiązanie wymaga jednak pewnej cierpliwości - na pierwsze plony szparagów przyjdzie nam poczekać trzy lata.

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Niezależnie od tego, czy kupujemy szparagi białe, fioletowe czy zielone, wybierajmy najświeższe warzywa. Nie mogą wskazywać znaków więdnięcia, ich główki powinny być zamknięte i jędrne. Skórka powinna być gładka, lśniąca, wilgotna; łodyga elastyczna i wydzielająca po uszkodzeniu sok. Nie warto kupować szparagów, których łodyżki nie miały przez dłuższy czas dostępu do wody – jakość takich warzyw jest wyraźnie niższa. Sezon szparagowy jest krótki, więc - do dzieła!

Jak przechowywać szparagi?

Ze szparagów możemy zrobić wiele wspaniałych potraw, do tego świetnie smakują z wszelkimi sosami. Jest jednak jest mały kłopot z ich przechowywaniem, a w ogóle najlepiej, aby ich nie przechowywać tylko ugotować tego samego dnia, co je kupujemy. Jeśli jednak nie uda nam się szybko z nimi uporać należy przestrzegać pewnych zasad ich przechowywania. Trzeba je ochronić przed światłem i pilnować, aby zachowały odpowiednią wilgotność. W tym celu należy owinąć je folią albo wilgotną ścierką i włożyć do lodówki. Warto przed owinięciem skropić je lekko wodą. Tak zabezpieczone szparagi należy przechowywać nie dłużej niż 3-4 dni. Można też je zamrozić, dotyczy to głownie szparagów zielonych. I oczywiście ważne jest, aby kupione szparagi były świeże.