Jak wybrać najlepsze szparagi - kupowanie szparagów i ich przechowywanie
Szparagi to bardzo smaczne, zdrowe i cenione warzywa. Ponieważ sezon na szparagi jest niezwykle krótki, są one zazwyczaj dość drogie. Tymczasem na pęczek czy dwa może sobie pozwolić niemal każdy, zwłaszcza że często można trafić promocyjne ceny. Warto wiedzieć, jak wybierać szparagi, jak wydobyć z nich najwięcej smaku, a także który rodzaj szparagów wybrać i jak kupować, by mieć pewność, że dostaniemy warzywa świeże. Oto sprawdzone porady.
Spis treści
- Smakowite szparagi
- Jak wybrać najlepsze szparagi?
- W galerii znajdziesz przepis na pyszne szparagi pod beszamelem!
- Rodzaje szparagów – czym się różnią?
- Szparagi zielone czy białe?
- Gdzie szukać fioletowych szparagów?
- Sprawdź w galerii najlepsze przepisy na szparagi z patelni, grilla i piekarnika!
- Rodzaje szparagów – czym się różnią?
- Szparagi zielone czy białe?
- Gdzie szukać fioletowych szparagów?
- Sprawdź w galerii najlepsze przepisy na szparagi z patelni, grilla i piekarnika!
Smakowite szparagi
Szparagi, jeszcze do niedawana były zaliczane do rodziny liliowców, jednak wydzielono dla nich odrębną rodzinę szparagowatych. To obszerna rodzina, obejmująca jednakże bardzo wiele gatunków roślin, które nie są jadalne. Asparagus officinalis czyli szparag ogrodowy jest tu jednym z bardzo mile widzianych i chętnie jadanych wyjątków. Szparagi to warzywa o bardzo charakterystycznym kształcie, które ciężko pomylić z jakimkolwiek innym warzywem. Zjadamy ich młode pędy zakończone zaokrąglonymi listkami - główką szparaga. To najsmaczniejsza i najdelikatniejsza część rośliny. W rzeczywistości jest to pąk, który jeśli szparagi nie zostaną zebrane w odpowiednim momencie, rozwinie się tworząc gałązki z kwiatami. Dlatego niezwykle istotne w uprawie szparagów jest zebranie ich przed rozpoczęciem kwitnienia.
Jak wybrać najlepsze szparagi?
Niezależnie od tego, czy kupujemy szparagi białe, fioletowe czy zielone, wybierajmy najświeższe warzywa. Nie mogą wskazywać znaków więdnięcia, pędy powinny być proste i niezbyt grube. mocno dojrzałe, grube pędy są zazwyczaj włókniste i niesmaczne. Kupując szparagi najlepiej wybierać te zamkniętych, zwartych i jędrnych główkach. Powinny one być też mocno wybarwione (poza białymi). Skórka powinna być gładka, lśniąca, wilgotna; łodyga elastyczna i wydzielająca po uszkodzeniu sok. Ścięte końce nie powinny być zbyt zdrewniałe, chociaż niewielkie zdrewnienie u podstawy zapobiega wysychaniu łodygi. Nie warto kupować szparagów, których łodyżki nie miały przez dłuższy czas dostępu do wody – jakość takich warzyw jest wyraźnie niższa. Należy pamiętać podczas zakupów, ze po przycięciu i ugotowaniu szparagi tracą około połowy swojej całkowitej masy.
W galerii znajdziesz przepis na pyszne szparagi pod beszamelem!
Rodzaje szparagów – czym się różnią?
Istnieją co najmniej trzy główne rodzaje szparagów, różniące się barwą. Mamy więc szparagi białe, zielone i fioletowe. W polskich warzywniakach mamy szanse na znalezienie przede wszystkim dwóch pierwszych rodzajów. Szparagi fioletowe, choć bardzo efektowne i smaczne, są trudne w uprawie, a małe zainteresowanie klientów nie skłania rolników do podejmowania ryzykownej uprawy.
Szparagi zielone czy białe?
Szparagi białe, grube i mięsiste, są jednak bardziej łykowate od szaragów zielonych. Warto obrać je przed przygotowaniem potrawy. Szparagi zielone są wiotkie i delikatne; wspaniale smakują smażone na maśle. Nie trzeba ich obierać, przed przygotowaniem wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę.
Gdzie szukać fioletowych szparagów?
Szparagów fioletowych łatwiej będzie spróbować w czasie wiosennej podróży - popularne są np. we Francji i w niektórych regionach Hiszpanii. Możemy też skłonić sąsiada działkowca, by posadził rządek szparagów. To rozwiązanie wymaga jednak pewnej cierpliwości - na pierwsze plony szparagów przyjdzie poczekać trzy lata.
Sprawdź w galerii najlepsze przepisy na szparagi z patelni, grilla i piekarnika!
Rodzaje szparagów – czym się różnią?
Istnieją co najmniej trzy główne rodzaje szparagów, różniące się barwą. Mamy więc szparagi białe, zielone i fioletowe. W polskich warzywniakach mamy szanse na znalezienie przede wszystkim dwóch pierwszych rodzajów. Szparagi fioletowe, choć bardzo efektowne i smaczne, są trudne w uprawie, a małe zainteresowanie klientów nie skłania rolników do podejmowania ryzykownej uprawy.
Szparagi zielone czy białe?
Szparagi białe, grube i mięsiste, są jednak bardziej łykowate od szaragów zielonych. Warto obrać je przed przygotowaniem potrawy. Szparagi zielone są wiotkie i delikatne; wspaniale smakują smażone na maśle. Nie trzeba ich obierać, przed przygotowaniem wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę.
Gdzie szukać fioletowych szparagów?
Szparagów fioletowych łatwiej będzie spróbować w czasie wiosennej podróży - popularne są np. we Francji i w niektórych regionach Hiszpanii. Możemy też skłonić sąsiada działkowca, by posadził rządek szparagów. To rozwiązanie wymaga jednak pewnej cierpliwości - na pierwsze plony szparagów przyjdzie poczekać trzy lata.