Frittaty z trzema serami to świetny pomysł na śniadanie. Weź w rękę i ruszaj w drogę

Frittaty z trzema serami to świetny pomysł na śniadanie. Weź w rękę i ruszaj w drogę
Autor: Shutterstock.com Frittaty z trzema serami to świetny pomysł na śniadanie. Weź w rękę i ruszaj w drogę
łatwy
10 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Aromatyczne frittaty na raz to wspaniały i prosty sposób na przepyszne śniadanie. Wystarczy kilka składników, by je przygotować a szybko staną się ulubieńcem. Te frittaty z trzech serów świetnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie, przekąska czy kolacja.

Aromatyczne frittaty na wyciągnięcie ręki. Rozsmakuj się w tym daniu

Przepyszne frittaty na raz z trzeba serami to idealny pomysł na aromatyczne śniadanie czy ciekawą przekąskę. Są proste do przygotowania a smakują wyśmienicie. Co więcej, bez problemu możemy je zamrażać i wyciągać kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę.

Co więcej, bez problemu możemy eksperymentować z tym przepisem. Najważniejsze są tu jajka, ponieważ bez nich cóż... nie będziemy mieli frittaty. Cała reszta pozostaje jednak całkowicie w naszej kwestii. Jeśli chcemy możemy eksperymentować z serami, dodać ulubione warzywa czy przyprawy.

Te przepyszne frittaty są proste w przygotowaniu, smakują wybornie i nie wymagają dużej ilości pracy. Jeśli więc zależy nam na szybkim śniadaniu, które wystarczy chwycić w rękę - to sprawdzi się doskonale.

Kilka składników i prosty przepis, czego można chcieć więcej? Kilkanaście minut pracy, a większość wykona za nas piekarnik. Aromatyczne, świeże śniadanie dla całej rodziny przygotujemy w niecałe 30 minut. Nie ma więc co długo się zastanawiać i warto sięgnąć po aromatyczne frittaty.

SKŁADNIKI

  • olej
  • 12 jajek
  • 150 g sera ricotta
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g parmezanu tartego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 150 g sera camembert
  • 1 pęczek szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Formę na muffiny smarujemy olejem.
  • Jajka, ricottę, mleko, parmezan, sól i pieprz wrzucamy do miski.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do foremek.
  • Kroimy camemberta na mniejsze kawałki, a szczypiorek siekamy.
  • Camemberta układamy do każdej foremki i posypujemy szczypiorkiem.
  • Pieczemy przez około 18-20 minut.
Jajka – zdrowie w skorupce
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej