Fit śniadanie na diecie. Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć

2024-05-27 14:41

Od lat lekarze rożnych specjalizacji i dietetycy potwierdzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co jeść, kiedy próbujemy zrzucić zbędne kilogramy? Zebraliśmy najlepsze przepisy na fit śniadania, które są pyszne, pełne zdrowia i pomogą schudnąć.

fit śniadania
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Dlaczego warto jeść śniadania?
  2. Co jeść na śniadanie na diecie?
  3. Jak urozmaicić fit śniadania?
  4. Jakich produktów na śniadanie unikać?

Spis treści

  1. Dlaczego warto jeść śniadania?
  2. Co jeść na śniadanie na diecie?
  3. Jak urozmaicić fit śniadania?
  4. Jakich produktów na śniadanie unikać?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Śniadanie to pierwszy posiłek po nocy, kiedy organizm wypoczywa i regeneruje się. Powinno dostarczyć od 450 kcal do 660 kcal, co stanowi około 30 proc. zalecanego dziennego spożycia liczonego w kaloriach. Pierwszy posiłek po nocnej przerwie to dawka energii, witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Śniadanie zapewnia prawidłowy poziom glukozy, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów. Regularne jedzenie śniadań zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę wieńcową. Zwiększa się kreatywność, poprawia koncentracja i zdolność szybkiego rozwiązywania problemów. Nawet podczas diety odchudzającej należy codziennie jeść smaczny posiłek. Dzięki śniadaniom łatwiej jest zrezygnować z przekąsek i kalorycznych obiadów, a także utrzymać prawidłową wagę .

Co jeść na śniadanie na diecie?

Przygotowanie pysznego i zdrowego śniadania nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Ważne jest, aby zaplanować posiłki na cały tydzień i zrobić większe zakupy. Dzień wcześniej można przygotować półprodukty, a rano je połączyć. Aby uniknąć monotonii, śniadania powinny być urozmaicone i składać się z produktów, które dostarczą łatwo przyswajalne i długo trawione węglowodany, zdrowe produkty tłuszczowe i nabiał oraz warzywa i owoce.

Jajka – na diecie najlepiej jeść jajka na miękko, na parze lub krótko smażone. Dzięki krótkiej obróbce termicznej jajka tracą bardzo mało składników odżywczych.

Płatki owsiane – to uniwersalny składnik śniadań, który wykorzystuje się w różnych przepisach, a tradycyjna owsianka należy do najzdrowszych potraw na świecie.

Kasza jaglana – pełna zdrowych składników i niezawierająca glutenu kasza sprawdzi się w formie jaglanki, budyniu lub placków.

Mleko i jego przetwory – to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego i wapnia, które organizm wchłania w 80 proc. W czasie diety odchudzającej należy spożywać produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2%. Osoby, które nie tolerują mleka krowiego i laktozy, mogą zastąpić je napojami roślinnymi.

Pieczywo pełnoziarniste, z ziarnami lub graham – wypieka się je z wcześniej zmielonych całych ziaren. Jest bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Wędliny i parówki – najlepiej wybierać wędliny dobrej jakości, w których składzie nie ma chemicznych dodatków i wzmacniaczy smaku. W parówkach zawartość mięsa powinna wynosić minimum 80 proc.

Napoje – najlepsze będą takie napoje jak herbata, herbata zielona liściasta lub matcha, kawa, kakao, niesłodzone soki owocowe i warzywne, napoje mleczne bez cukru, niegazowana woda mineralna.

Jak urozmaicić fit śniadania?

  • Dodatki do kanapek i grzanek wytrawnych i na słodko: wędlina drobiowa, wędzone ryby, awokado, szpinak, rukola, roszponka, sałata masłowa, oliwki, pomidory, papryka, jabłka, gruszki, nektarynki i brzoskwinie, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło orzechowe.
  • Dodatki do omletów i jajecznic: awokado, oliwki, papryka, pomidory, szpinak, rukola, roszponka, wędlina drobiowa, orzechy, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło orzechowe, kakao.
  • Dodatki do owsianek, jaglanek, musli: banany, pomarańcze, jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, masło orzechowe, orzechy, kakao.
  • Dodatki do placków: szpinak, banany, pomarańcze, jabłka, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, orzechy, masło orzechowe, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kakao.

Jakich produktów na śniadanie unikać?

W zdrowym fit śniadaniu nie powinny znaleźć się takie produkty jak gotowe dosładzane mieszanki muesli, płatki czekoladowe, owocowe jogurty, desery mleczne, drożdżówki i produkty instant. Wędliny i parówki powinny być dobrej jakości, a pieczywo pełnoziarniste, z ziarnami lub graham. Trzeba też zrezygnować z białego cukru i zastąpić go miodem, ksylitolem, cukrem trzcinowy lub syropem klonowym.

Zajrzyj też do naszej galerii po inne przepisy na pyszne śniadania

Dlaczego warto jeść śniadania?

Śniadanie to pierwszy posiłek po nocy, kiedy organizm wypoczywa i regeneruje się. Powinno dostarczyć od 450 kcal do 660 kcal, co stanowi około 30 proc. zalecanego dziennego spożycia liczonego w kaloriach. Pierwszy posiłek po nocnej przerwie to dawka energii, witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Śniadanie zapewnia prawidłowy poziom glukozy, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów. Regularne jedzenie śniadań zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę wieńcową. Zwiększa się kreatywność, poprawia koncentracja i zdolność szybkiego rozwiązywania problemów. Nawet podczas diety odchudzającej należy codziennie jeść smaczny posiłek. Dzięki śniadaniom łatwiej jest zrezygnować z przekąsek i kalorycznych obiadów, a także utrzymać prawidłową wagę .

Co jeść na śniadanie na diecie?

Przygotowanie pysznego i zdrowego śniadania nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Ważne jest, aby zaplanować posiłki na cały tydzień i zrobić większe zakupy. Dzień wcześniej można przygotować półprodukty, a rano je połączyć. Aby uniknąć monotonii, śniadania powinny być urozmaicone i składać się z produktów, które dostarczą łatwo przyswajalne i długo trawione węglowodany, zdrowe produkty tłuszczowe i nabiał oraz warzywa i owoce.

Jajka – na diecie najlepiej jeść jajka na miękko, na parze lub krótko smażone. Dzięki krótkiej obróbce termicznej jajka tracą bardzo mało składników odżywczych.

Płatki owsiane – to uniwersalny składnik śniadań, który wykorzystuje się w różnych przepisach, a tradycyjna owsianka należy do najzdrowszych potraw na świecie.

Kasza jaglana – pełna zdrowych składników i niezawierająca glutenu kasza sprawdzi się w formie jaglanki, budyniu lub placków.

Mleko i jego przetwory – to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego i wapnia, które organizm wchłania w 80 proc. W czasie diety odchudzającej należy spożywać produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2%. Osoby, które nie tolerują mleka krowiego i laktozy, mogą zastąpić je napojami roślinnymi.

Pieczywo pełnoziarniste, z ziarnami lub graham – wypieka się je z wcześniej zmielonych całych ziaren. Jest bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Wędliny i parówki – najlepiej wybierać wędliny dobrej jakości, w których składzie nie ma chemicznych dodatków i wzmacniaczy smaku. W parówkach zawartość mięsa powinna wynosić minimum 80 proc.

Napoje – najlepsze będą takie napoje jak herbata, herbata zielona liściasta lub matcha, kawa, kakao, niesłodzone soki owocowe i warzywne, napoje mleczne bez cukru, niegazowana woda mineralna.

Jak urozmaicić fit śniadania?

  • Dodatki do kanapek i grzanek wytrawnych i na słodko: wędlina drobiowa, wędzone ryby, awokado, szpinak, rukola, roszponka, sałata masłowa, oliwki, pomidory, papryka, jabłka, gruszki, nektarynki i brzoskwinie, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło orzechowe.
  • Dodatki do omletów i jajecznic: awokado, oliwki, papryka, pomidory, szpinak, rukola, roszponka, wędlina drobiowa, orzechy, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło orzechowe, kakao.
  • Dodatki do owsianek, jaglanek, musli: banany, pomarańcze, jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, masło orzechowe, orzechy, kakao.
  • Dodatki do placków: szpinak, banany, pomarańcze, jabłka, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, orzechy, masło orzechowe, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kakao.

Jakich produktów na śniadanie unikać?

W zdrowym fit śniadaniu nie powinny znaleźć się takie produkty jak gotowe dosładzane mieszanki muesli, płatki czekoladowe, owocowe jogurty, desery mleczne, drożdżówki i produkty instant. Wędliny i parówki powinny być dobrej jakości, a pieczywo pełnoziarniste, z ziarnami lub graham. Trzeba też zrezygnować z białego cukru i zastąpić go miodem, ksylitolem, cukrem trzcinowy lub syropem klonowym.

Zajrzyj też do naszej galerii po inne przepisy na pyszne śniadania

Śniadanie na diecie
Śniadanie na diecie