Jajka sadzone w cukinii. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub lekki lunch
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajka sadzone w cukinii to smaczny patent na zdrowe i efektowne śniadanie. Świetnie sprawdzą się, gdy zapraszasz przyjaciół na modne ostatnio śniadania weekendowe w większym gronie, bo nie dość że są smaczne, sycące i zdrowe, to jeszcze świetnie się prezentują.
SKŁADNIKI
- 1 -2 cukinie
- 2 jajka
- oliwa
- suszone oregano
- grubo mielony pieprz
- sól
- (opcjonalnie) ser feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię dokładnie umyć i pokroić obieraczką na długie cienkie plastry lub - jeśli masz specjalny nożyk lub maszynkę - na spaghetti.
- Na średnim ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cukinię, delikatnie posolić i przyprawić oregano, smażyć ok 5 minut.
- Gdy cukinia zmięknie podzielić ją na 2 części i uformować z niej "gniazdka", do każdego wbić jajko.
- Przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż białko ładnie się zetnie.
- Zdjąć z patelni, oprószyć grubo mielonym pieprzem i ewentualnie pokruszoną drobno fetą.
Jajka sadzone w cukinii to prosty, ale efektowny patent na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Jesteśmy w pełni sezonu, warto więc korzystać z bogatych plonów, a co za tym idzie w miarę przyjaznych cen. W markecie kilogram cukinii kosztuje ok 4 zł, ale w czasie akcji promocyjnych można kabaczki kpić nawet o połowę taniej. Cukinia nie jest ciężka, węc z kilograma tego warzywa można przyrządzić obiad dla całej rodziny lub smaczną sałatkę do słoików na zimę.
Polecamy:
Kabaczek - przepisy na proste i tanie dania na każda okazję. Nasze TOP 10
Pyszne placki z cukinią - 13 przepisów na letnie przekąski