Niebanalne śniadanie? Jajka sadzone w cukinii to strzał w dziesiątkę!

Jajka sadzone w cukinii
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Jajka sadzone w cukinii to zdrowy i pożywny posiłek.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajka sadzone w cukinii to pomysł, który zaskakuje prostotą, a jednocześnie robi wrażenie na talerzu. To nie tylko zdrowe i sycące śniadanie, ale też efektowna propozycja na weekendowy brunch z przyjaciółmi. Chrupiąca cukinia otula delikatne jajko, tworząc apetyczną kompozycję, która wygląda jak z modnej kawiarni – a robi się ją w kilka minut.

Jajka sadzone w cukinii to prosty, ale efektowny patent na wykorzystanie tego smacznego warzywa. To danie świetnie sprawdza się, gdy chcesz zaserwować coś lekkiego, ale niebanalnego. Można je podać solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa, awokado czy domowej pasty. Idealne, by zacząć dzień smacznie i stylowo – bez zbędnego stania przy kuchni.

Jesteśmy w pełni sezonu, warto więc korzystać z bogatych plonów, a co za tym idzie w miarę przyjaznych cen. Cukinia nie jest ciężka, więc z kilograma tego warzywa można przyrządzić obiad dla całej rodziny lub smaczną sałatkę do słoików na zimę.

Polecamy:

Kabaczek - przepisy na proste i tanie dania na każda okazję. Nasze TOP 10

Pyszne placki z cukinią - 13 przepisów na letnie przekąski

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne przepisy na jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

SKŁADNIKI

  • 1 -2 cukinie
  • 2 jajka
  • oliwa
  • suszone oregano
  • grubo mielony pieprz
  • sól
  • (opcjonalnie) ser feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię dokładnie umyć i pokroić obieraczką na długie cienkie plastry lub - jeśli masz specjalny nożyk lub maszynkę - na spaghetti.
  • Na średnim ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cukinię, delikatnie posolić i przyprawić oregano, smażyć ok 5 minut.
  • Gdy cukinia zmięknie podzielić ją na 2 części i uformować z niej "gniazdka", do każdego wbić jajko.
  • Przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż białko ładnie się zetnie. 
  • Zdjąć z patelni, oprószyć grubo mielonym pieprzem i ewentualnie pokruszoną drobno fetą. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej