Pyszne placki z cukinią - 13 super pomysłów na znakomite placuszki z cukinii
Placki z cukinii to jedno z tych dań, które możemy jeść o każdej porze i na każdy posiłek. Od porannych naleśników cukiniowych, przez lunchowe placuszki z dodatkiem innych warzyw i obiadowe kotleciki nadziane mięsem po lekkie fit placki na kolację. Najlepsze i najzdrowsze placki z cukinii przygotowuję w piekarniku, nie znam nikogo, kto nie zjadłby ich ze smakiem.
Spis treści
- Placki z cukinii - cudownie uniwersalne danie
- Placki z cukinii - smażone czy pieczone
- Placki z cukinii w duecie z warzywami
- Placki z cukinii z serem lub mięsem
- Z czym podać placki z cukinii?
- Galeria: TOP10 sekretnych sosów na zimno
Placki z cukinii - cudownie uniwersalne danie
Przepadam za cukinią i u mnie w domu jada się ją regularnie przez cały rok. Jednak ta letnia, młoda, przygotowywana i zjadana w pełni sezonu smakuje wyjątkowo. I to o każdej porze dnia, bo placki z cukinii w różnych formach można podać o każdej porze. Gdyby się uprzeć z pewnością można by było ułożyć całodzienny jadłospis, na który składałyby się wyłącznie dania z dodatkiem cukinii, a nadal nie byłoby nudno i monotonnie. To dlatego że dość neutralny smak cukinii bardzo łatwo połączyć z innymi składnikami: niemal każdym warzywem, niektórymi owocami, mięsem, serami i całym bogactwem ziół i przypraw. Na placki wybieram duże, dojrzałe egzemplarze, nie dlatego, że są do tego lepsze, ale dlatego, że młodziutką cukinię wolimy chrupać na surowo.
Lekkie placuszki z cukinii - prosty i zdrowy przepis
Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne
Idealne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta
Dietetyczne placki z cukinii wg diety fit Chodakowskiej
Placki z cukinii - smażone czy pieczone
I takie, i takie, a nawet jeszcze więcej, bo zdarzyło mi się również gotować je na parze. Był to kulinarny eksperyment, który może nie powalił nas na kolana, ale dał się skonsumować ze smakiem. To świetne rozwiązanie dla tych, którym nie służą potrawy smażone czy pieczone. Placki z kabaczka pieczone mają tę zaletę, że nie przesiąkają nadmiarem tłuszczu. Z kolei smażone wychodzą wyjątkowo chrupiące i aromatyczne. Opcją pośrednią jest usmażenie placków z cukinii na patelni grillowej, jedynie delikatnie muśniętej tłuszczem.
Placki z cukinii i ziemniaków: przepis na niedrogie i smaczne placki warzywne
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad
Placki z cukinii w duecie z warzywami
Przygotowując placki z cukinii możemy urozmaicić je dodając do nich inne warzywa. Najbardziej znaną opcją są oczywiście placki ziemniaczane z dodatkiem kabaczka, jednak to tylko wierzchołek możliwości. Świetnie smakują placki z cukinii z dodatkiem wszelkich warzyw korzeniowych - marchewka, pietruszka, pasternak i seler sprawdzą się w tym duecie idealnie. Do placków z cukinii dodaje się również cebulę lub pora - dla zaostrzenia ich smaku. Wizualnie i smakowo placki z cukinii można ubogacić pokrojonymi w drobną kostkę kolorowymi warzywami lub przetworami z puszek: świeże pomidory i papryka sprawdzą się tu tak samo dobrze jak kukurydza czy groszek z puszki.
Pieczone placki z cukinii i ziemniaków
Racuszki z cukinii z chili: przepis na pikantne placuszki
Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Placki z białej fasolki i cukinii
Placki z cukinii z serem lub mięsem
Do placków z cukinii można dodać nieco sera, może to być feta, mozzarella, tarty żółty ser, nieco twarogu lub tartego parmezanu. Ser można rozdrobnić i wmieszać do ciasta, ale można też zatopić kawałek sera w placku. Jeśli chcemy przygotować placki z nadzieniem mięsnym, to najlepiej nadziać je odrobiną mięsa mielonego. można też drobno posiekać i wmieszać do ciasta kawałki pieczonego lub smażonego mięsa, resztki wędlin, plasterki kiełbasy.
Placki z cukinii i fety: obłędny przepis na bezglutenowe placki
Placuszki z cukinii z mięsem mielonym
Z czym podać placki z cukinii?
Placki z cukinii świetnie smakują z zimnymi sosami. Do wyboru mamy wiele opcji w zależności od tego, jakie sosy lubimy. Ja bardzo lubię je jadać z sosem blue cheese, ale mnie ten rodzaj sosu do wszystkiego pasuje ;), po prostu lubię go zawsze. Można do nic podać sosy na bazie jogurtu lub majonezu: czosnkowy, koperkowy lub curry, lub sosy warzywne; meksykańską salsę, argentyńskie chimichurri lub włoskie pesto z bazylii. Przepisy na pyszne zimne sosy znajdziecie w artykule: Sosy do grilla - 22 przepisy.