Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Pieczone placki z cukinii
Autor: Shutterstock Pyszne i chrupkie placki z cukinii
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pieczone placki z cukinii mogą być chrupiące. Jak to zrobić? Piszemy o tym szczegółowo poniżej przepisu. Placki z cukinii to idealny pomysł na obiad lub pyszną przekąskę. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na chrupiące placki z cukinii! 

Jak pozbawić cukinię wilgoci?

Dwie średnie cukinie, długości około 25 cm i grubości około 8 cm, po starciu i usunięciu nadmiaru wilgoci dadzą około 2 szklanek odsączonej cukinii. Tak właśnie, tylko 2 szklanki.

Zetrzyj cukinię ręcznie lub w robocie kuchennym.

Umieść ją w durszlaku nad miską (lub w zlewie).

Oprósz 1 płaską łyżką soli soli. Sól pomoże cukinii uwolnić wilgoć.

Umieść kolejną nieco mniejszą miskę na cukinii w durszlaku i obciąż miskę czymś ciężkim (konserwą lub słoikiem z przetworami lub po prostu z wodą itp.). Odstaw na około 30 minut.

Po tym czasie, zdejmij ciężarek i naciśnij mniejszą miskę, aby wycisnąć wodę. Można również odcisnąć wodę z cukinii za pomocą dłoni lub umieszczając wiórki warzywa w czystym ręczniku i mocno go zaciskając.

Zdziwisz się, ile cukinia zawiera wody! Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, w przeciwnym razie placki z cukinii będą rozmiękłe i nieapetyczne.

4 wskazówki, jak upiec chrupiące placki z cukinii

1. Odcedź cukinię. Dokładnie usuń wilgoć z cukinii przed połączeniem jej z innymi składnikami. Nadmiar wilgoci odparowuje podczas gotowania i wytwarza parę, co powoduje rozmoczenie placków w nieapetyczną paćkę. Więc wyciśnij z cukinii tyle, ile się da!

2. Zamiast bułki tartej możesz użyć chrupkiej bułki tartej panko (bezglutenowej, jeśli to konieczne).

3. Na blasze do pieczenia pozostaw sporo miejsca między plackami. Jeśli są zbyt stłoczone, będą zamiast piec się, to gotować na parze, a to nie sprzyja chrupkości.

4. Piecz w wysokiej temperaturze. Ustaw temperaturę piekarnika na 200°C. Możesz również wykorzystać tryb termoobiegu.

SKŁADNIKI

  • Placki z cukinii:
  • 2 szklanki posiekanej cukinii, przygotowane z 2 cukinii o długości około 25 cm i średnicy około 10 cm
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka, rozmącone
  • 1 szklanka panierki panko lub 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki twardego sera, drobno startego, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos jogurtowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1/2 cytrynu, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania sosu: Umieść wszystkie składniki w mini robocie kuchennym lub blenderze i miksuj, aż będą gładkie i kremowe.
  • Teraz gdy sos nabiera smaku, zajmij się plackami: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem.
  • Zetrzyj cukinię, umieść ją w durszlaku, posyp solą, obciąż zawartość durszlaka drugą miską z ciężarem (jak to zrobić przeczytasz niżej w poradach) i pozostaw na 30 minut.
  • Po tym czasie dobrze odciśnij cukinię, pozbawiając ją nadmiaru wody.
  • W misce połącz wszystkie pozostałe składniki ze startą, odsączoną i wyciśniętą cukinią.
  • Z masy formuj okrągłe placki. Na 1 placek potrzeba około 1/3 szklanki przygotowanej masy.
  • Placki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj aby między plackami było co najmniej 3 cm odległości, zapobiegnie to rozmiękaniu placków. Piecz przez 15 minut po jednej stronie, a następnie odwrócić i piecz przez 12-15 minut po drugiej stronie.
  • Podaj z przygotowanym sosem. Smacznego!
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej