Delikatne i miękkie ciasto na uszka robię z 4 składników. Zawsze się udaje, a wigilijne danie zachwyca smakiem
Dieta wegetariańska
Uszka z grzybowym farszem to tradycyjne danie, które serwuje się jako dodatek do barszczu czerwonego podczas wigilijnej kolacji. Aby zrobić najlepsze na świecie uszka, warto mieć dobry przepis na ciasto. Przygotowane według tego przepisu ciasto na wigilijne uszka zawsze się udaje. Jest miękkie i delikatne dzięki odpowiednio dobranym składnikom. Poznajcie prosty przepis na najlepsze ciasto na uszka wigilijne z grzybami.
Z jakiego ciasta robi się uszka?
W tym przepisie do przygotowania ciasta na domowe uszka wigilijne wykorzystuje się tylko trzy składniki i szczyptę soli. To właśnie odpowiednio dobrane produkty sprawiają, że ciasto jest miękkie i delikatne. Wystarczy przygotować je w ten sposób tylko raz, aby przekonać się osobiście. Wspomnienie twardego ciasta szybko odejdzie w zapomnienie.
Ten przepis na ciasto na uszka nieco różni się od klasycznej receptury. Na liście składników znalazła się mąka pszenna, gorące mleko, roztopione masło i szczypta soli. Wymieszane w odpowiednich proporcjach składniki idealnie się połączą, tworząc najlepsze uszka na świecie.
Czy do ciasta na uszka dodaje się jajko?
W tym przepisie do ciasta na ten wigilijny przysmak nie dodaje się jajka, a mimo to jest elastyczne, miękkie i delikatne. Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około kwadransa. Po tym czasie można je rozwałkować i wykroić uszka.
Jaka mąka jest najlepsza na uszka?
Do ciasta na uszka najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 450. To mąka tortowa, która charakteryzuje się drobnym zmieleniem. Dzięki niej ciasto na uszka jest lekkie, miękkie i elastyczne. Sprawdzi się też mąką o typie 500 lub 650.
Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie?
Przepis na miękkie i delikatne ciasto na domowe uszka na Wigilię nie jest trudny. Warto pamiętać, aby mleko było gorące, a masło roztopione i ostudzone. Oprócz ciasta należy także przyrządzić aromatyczny farsz z suszonych grzybów, które dzień wcześniej należy namoczyć w wodzie. W sumie przygotowanie domowych uszek wigilijnych nie powinno przekroczyć godziny.
Jak zrobić pyszne i miękkie ciasto na uszka?
- 1. krok – wymieszanie mąki z gorącym mlekiem, roztopionym masłem i solą
- 2. krok – wyrobienie miękkiego i elastycznego ciasta
- 3. krok – odłożenie ciasta na 15 minut
Jak zrobić aromatyczny grzybowy farsz do uszek?
- 1. krok – namoczenie grzybów
- 2. krok – ugotowanie, odcedzenie i posiekanie grzybów
- 3. krok – podsmażenie cebuli i grzybów na maśle
Ciasto na uszka należy rozwałkować i wykroić koła. Następnie nakłada się grzybowy farsz i zlepia ciasto w zgrabne uszka. Tak przygotowane uszka należy ugotować w osolonym wrzątku przez około 2 minuty. Czas liczy się od momentu, kiedy uszka wypłyną na powierzchnię wody.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 405
- 3/4 szklanki gorącego mleka
- 3 roztopionego masła
- szczypta soli
farsz:- 60 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 40 g masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę i gotować około 15 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę i szczyptę soli przesypać do miski. Wlać gorące mleko i dodać roztopione masło. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 5 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojone w drobną kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać drobno posiekane grzyby. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto na uszka rozwałkować na cienki placek i wykroić nieduże kółka. Nakładać porcje grzybowego farszu i zlepiać jak uszka. Układać na desce posypanej mąką.
- W większym garnku zagotować wodę z solą. Uszka gotować partiami przez 2 minuty, licząc od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać do miski.
- Podawać jako dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego.