Gnocchi w kremowym sosie. Perfekcyjne na szybki obiad
Przepyszne gnocchi z grzybami i serem pleśniowym to idealny sposób na kremowy i aromatyczny posiłek. Jest to proste w przygotowaniu danie, które doskonale nas nasyci. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zachwycić tym eleganckim daniem. Wypróbuj ten szybki przepis, który udaje się za każdym razem.
i
Dieta wegetariańska
Prosty obiad inspirowany włochami. Wystarczy kilka chwil
Przepyszne danie inspirowane włoską kuchnią to idealny sposób na sycący obiad, który zachwyca swoim aromatem i kremowością. Dodatek sera pleśniowego nadaje nadaniu charakteru i głębi smaku, przy czym idealnie komplementuje grzyby, które znajdziemy w sosie.
Jeśli chodzi właśnie o grzyby, to choć najlepiej sprawdziłaby się mieszanka różnych świeżych grzybów, to można również użyć jednego rodzaju. Podgrzybki, pieczarki, kurki czy borowiki - wszystkie świetnie sprawdzą się w tym sosie. Oznacza to, że możemy dodać te, które najbardziej nam pasują.
O tym pamiętaj szykując to danie. Kilka najważniejszych punktów
W przepisie znajduje się białe wino i choć nie jest to konieczny punkt, warto jednak o nim pamiętać szykując to danie. Dzięki temu dodatkowi nasz sos będzie smakował znacząco lepiej. Jeśli jednak kategorycznie nie chcemy dodawać alkoholu do dania, możemy zamienić go na odrobinę soku z cytryny - dla przełamania tłustości.
Do podania danie warto posypać tymiankiem bądź natką pietruszki, by lekko przełamać smaki. Co więcej, powinniśmy być ostrożni jeśli chodzi o sól. Ser pleśniowy i gnocchi mogą być słone same w sobie, więc warto najpierw spróbować danie, a dopiero później dodawać sól.
SKŁADNIKI
- 500 g gotowych gnocchi
- 300 g świeżych grzybów (może być mieszanka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 150 ml śmietanki min. 30 proc.
- 100 g sera pleśniowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
- Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy.
- Grzyby kroimy w kawałki i dodajemy na patelnię.
- Smażymy kilka minut, aż zmiękną.
- Dodajemy wino i gotujemy, aż częściowo odparuje.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy ser pleśniowy.
- Gotujemy kilka minut, aż do powstania kremowego sosu.
- Doprawiamy do smaku.
- W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy są gotowe, odcedzamy je i dodajemy do sosu.