Gnocchi w kremowym sosie. Perfekcyjne na szybki obiad

2025-12-03 14:50

Przepyszne gnocchi z grzybami i serem pleśniowym to idealny sposób na kremowy i aromatyczny posiłek. Jest to proste w przygotowaniu danie, które doskonale nas nasyci. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zachwycić tym eleganckim daniem. Wypróbuj ten szybki przepis, który udaje się za każdym razem.

Gnocchi w kremowym sosie. Perfekcyjne na szybki obiad

i

Autor: Olgabombologna/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Prosty obiad inspirowany włochami. Wystarczy kilka chwil

Przepyszne danie inspirowane włoską kuchnią to idealny sposób na sycący obiad, który zachwyca swoim aromatem i kremowością. Dodatek sera pleśniowego nadaje nadaniu charakteru i głębi smaku, przy czym idealnie komplementuje grzyby, które znajdziemy w sosie.

Jeśli chodzi właśnie o grzyby, to choć najlepiej sprawdziłaby się mieszanka różnych świeżych grzybów, to można również użyć jednego rodzaju. Podgrzybki, pieczarki, kurki czy borowiki - wszystkie świetnie sprawdzą się w tym sosie. Oznacza to, że możemy dodać te, które najbardziej nam pasują.

O tym pamiętaj szykując to danie. Kilka najważniejszych punktów

W przepisie znajduje się białe wino i choć nie jest to konieczny punkt, warto jednak o nim pamiętać szykując to danie. Dzięki temu dodatkowi nasz sos będzie smakował znacząco lepiej. Jeśli jednak kategorycznie nie chcemy dodawać alkoholu do dania, możemy zamienić go na odrobinę soku z cytryny - dla przełamania tłustości.

Do podania danie warto posypać tymiankiem bądź natką pietruszki, by lekko przełamać smaki. Co więcej, powinniśmy być ostrożni jeśli chodzi o sól. Ser pleśniowy i gnocchi mogą być słone same w sobie, więc warto najpierw spróbować danie, a dopiero później dodawać sól.

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowych gnocchi
  • 300 g świeżych grzybów (może być mieszanka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 150 ml śmietanki min. 30 proc.
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy.
  • Grzyby kroimy w kawałki i dodajemy na patelnię.
  • Smażymy kilka minut, aż zmiękną.
  • Dodajemy wino i gotujemy, aż częściowo odparuje.
  • Dolewamy śmietankę i dodajemy ser pleśniowy.
  • Gotujemy kilka minut, aż do powstania kremowego sosu.
  • Doprawiamy do smaku.
  • W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gdy są gotowe, odcedzamy je i dodajemy do sosu.
Jak zrobić gnocchi - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...