Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie
2023-07-06
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sprawdź, jak przyrządzić kurki w śmietanie, to chyba jedno z najsmaczniejszych dań naszej letnio-jesiennej kuchni.Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, a kurki są wspaniałe pod każdą postacią. Jednak klasyczny sos kurkowy wydaje się najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem.
Z czym podawać kurki?
Sosy grzybowe i inne przepisy z grzybów są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy niewątpliwie należy do tych najsmaczniejszych. Kurki w śmietanie można podawać z mięsem, rybą, jako dodatek do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków czy makaronu, ale doskonale sprawdzi się również jako samodzielnie danie z grzybów.
Jak przyrządzić kurki w śmietanie?
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć.
- Małe kurki zostawiamy w całości, większe kroimy na zgrabne kęsy.
- Gdy kurki są już gotowe, siekamy cebulę w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i czosnek, lekko solimy i mieszamy, aż się zeszkli.
- Dodajemy kurki – na początku puszczą dużo wody, którą trzeba odparować. W trakcie odparowywania należy kurki lekko popieprzyć.
- Gdy woda z grzybów odparuje, wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zredukuje swoją objętość o ok. 30%.
- Pod koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?