Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

2021-08-09
Anna Trafisz
Jak przyrządzić kurki?
Autor: Shutterstock Przyrządzenie kurek nie jest trudne, wystarczy udusić je w śmietanie.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, a kurki są wspaniałe pod każdą postacią. Jednak klasyczny sos kurkowy wydaje się najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem. Sprawdź, jak przyrządzić kurki w śmietanie, to chyba jedno z najsmaczniejszych dań naszej letnio-jesiennej kuchni.

Z czym podawać kurki?

Sosy grzybowe i inne przepisy z grzybów są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy niewątpliwie należy do tych najsmaczniejszych. Kurki w śmietanie można podawać z mięsem, rybą, jako dodatek do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków czy makaronu, ale doskonale sprawdzi się również jako samodzielnie danie z grzybów.

Jak przyrządzić kurki w śmietanie?

SKŁADNIKI

  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć.
  • Małe kurki zostawiamy w całości, większe kroimy na zgrabne kęsy.
  • Gdy kurki są już gotowe, siekamy cebulę w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i czosnek, lekko solimy i mieszamy, aż się zeszkli.
  • Dodajemy kurki – na początku puszczą dużo wody, którą trzeba odparować. W trakcie odparowywania należy kurki lekko popieprzyć.
  • Gdy woda z grzybów odparuje, wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zredukuje swoją objętość o ok. 30%.
  • Pod koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anna Trafisz