Najlepszy przepis na cacio e pepe… ale z fasolą! Genialne i szybkie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zainspiruj się włoskim przepisem na makaron. Kremowa, pieprzna i niezwykle szybka w przygotowaniu. Fasola cacio e pepe to idealny sposób na aromatyczne danie, które posmakuje każdemu. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym niezwykłym daniem inspirowanym włochami.
Aromatyczna fasola cacio e pepe to danie, które jest niezwykle sycące, świetnie smakuje i jest proste w przygotowaniu. To idealny posmak Włoch, który sprawdzi się na każdy dzień. To danie to świetna alternatywa dla spaghetti cacio e pepe, które cieszy się ogromną popularnością.
Składniki do fasoli cacio e pepe. Tego potrzebujemy
Do przygotowania naszego dania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Wystarczy:
- biała fasola
- masło
- pieprz
- pecorino Romano
- woda
- sól
- opcjonalnie: oliwa, skórka z cytryny, natka pietruszki
Czyli kilka prostych składników, które stworzą danie, którego nie da się nie lubić.
Zamiast makaronu, wybierz tę fasolkę. Smakuje obłędnie
Jeśli mamy dość makaronu czy fasoli po bretońsku - to danie sprawdzi się perfekcyjnie. Można podawać je samodzielnie np. ze świeżą bagietką, jako dodatek do ryb czy pieczonych warzyw, czy do ulubionych mięs. Jeśli wykończymy je odrobiną skórki cytrynowej, nabierze ono ciekawej świeżości.
Rozkochaj się w tym prostym daniu, które pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się daniem dla całej rodziny. Nie przegap tego przepisu.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 80 g drobno startego Pecorino Romano
- 3 łyżki gorącej wody
- sól do smaku
- Opcjonalnie: oliwa, skórka cytrynowa, natka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Patelnie rozgrzewamy.
- Rozpuszczamy na niej masło i dodajemy pieprz.
- Smażymy około 30 sekund.
- Dodajemy fasolę i smażymy kilka minut.
- Dolewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy.
- Kiedy powstanie nam lekko kremowa emulsja, zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy starty ser i intensywnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku.