Najlepszy przepis na cacio e pepe… ale z fasolą! Genialne i szybkie

Najlepszy przepis na cacio e pepe… ale z fasolą! Genialne i szybkie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zainspiruj się włoskim przepisem na makaron. Kremowa, pieprzna i niezwykle szybka w przygotowaniu. Fasola cacio e pepe to idealny sposób na aromatyczne danie, które posmakuje każdemu. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym niezwykłym daniem inspirowanym włochami.

Aromatyczna fasola cacio e pepe to danie, które jest niezwykle sycące, świetnie smakuje i jest proste w przygotowaniu. To idealny posmak Włoch, który sprawdzi się na każdy dzień. To danie to świetna alternatywa dla spaghetti cacio e pepe, które cieszy się ogromną popularnością.

Składniki do fasoli cacio e pepe. Tego potrzebujemy

Do przygotowania naszego dania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Wystarczy:

  • biała fasola
  • masło
  • pieprz
  • pecorino Romano
  • woda
  • sól
  • opcjonalnie: oliwa, skórka z cytryny, natka pietruszki

Czyli kilka prostych składników, które stworzą danie, którego nie da się nie lubić.

Zamiast makaronu, wybierz tę fasolkę. Smakuje obłędnie

Jeśli mamy dość makaronu czy fasoli po bretońsku - to danie sprawdzi się perfekcyjnie. Można podawać je samodzielnie np. ze świeżą bagietką, jako dodatek do ryb czy pieczonych warzyw, czy do ulubionych mięs. Jeśli wykończymy je odrobiną skórki cytrynowej, nabierze ono ciekawej świeżości.

Rozkochaj się w tym prostym daniu, które pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się daniem dla całej rodziny. Nie przegap tego przepisu.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 80 g drobno startego Pecorino Romano
  • 3 łyżki gorącej wody
  • sól do smaku
  • Opcjonalnie: oliwa, skórka cytrynowa, natka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Patelnie rozgrzewamy.
  • Rozpuszczamy na niej masło i dodajemy pieprz.
  • Smażymy około 30 sekund.
  • Dodajemy fasolę i smażymy kilka minut.
  • Dolewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy.
  • Kiedy powstanie nam lekko kremowa emulsja, zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy starty ser i intensywnie mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...