Smakują jak z paryskiej piekarni. Najlepsze bagietki piekę w domu

domowa bagietka
Autor: 77 Studio/ Shutterstock Pyszne, chrupiące i bardzo łatwe. Domowe bagietki biją te z piekarni na głowę.
łatwy
120 min
3

Dieta wegetariańska

Bagietki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli francuskiej kuchni. Chociaż w polskich sklepach i piekarniach można je kupić przez cały rok, o wiele lepiej smakują domowe bagietki. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników jest krótka. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze na świecie domowe bagietki, które oczarują wybornym smakiem jak z paryskiej piekarni.

Czym jest bagietka?

Bagietka to podłużny bochenek chleba z nacięciami, który charakteryzuje się złotą chrupiącą skórką oraz miękkim i puszystym środkiem. Bagietki są popularne na całym świecie i często uważa się je za symbol francuskiej kuchni i stylu życia.

Jaki jest sekret dobrej bagietki? Ten rodzaj pieczywa ma chrupiącą skórkę i miękki środek z widocznymi dziurkami powietrza. Najlepsze bagietki mają delikatny i lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Bagietki podaje się na świeżo jako dodatek do zup, sałatek, serów i wędlin. Idealnie sprawdzają się jako baza do kanapek, a kiedy stracą świeżość można przygotować z nich pyszne grzanki.

Z czego robi się domowe bagietki?

Aby upiec trzy chrupiące bagietki w domu, potrzebne są tylko cztery produkty. Są tanie i można je kupić w wielu sklepach spożywczych przez cały rok. Jeżeli lubicie piec w domu pieczywo czy ciasta, być może macie je wszystkie w kuchennej szafce. Lista składników jest więc krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • mąka pszenna
  • woda
  • drożdże – świeże lub instant
  • sól

Jak upiec bagietkę bez foremki do bagietki?

Od dziś nie trzeba już kupować gotowych bagietek w sklepie czy piekarni. Wystarczy wybrać ten przepis, aby przekonać się, że upieczenie domowej bagietki wcale nie jest takie trudne. Ciasto robi się łatwo i wyrabia ręcznie lub za pomocą miksera czy robota planetarnego. Jest to w miarę szybkie, ale należy poczekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ dodaje się do niego drożdże. Warto także pamiętać, aby woda była letnia, a świeże drożdże miały temperaturę pokojową. W tym przepisie nie jest wymagane użycie specjalnej foremki na bagietkę.

Jak więc zrobić chrupiącą domową bagietkę? Z tym przepisem jest to łatwe. Nawet początkujący nie będą mieli żadnych problemów. Należy zaopatrzyć się w cztery podstawowe produkty i zarezerwować sobie około 2 godzin. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą trzy pyszne i chrupiące domowe bagietki.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wymieszanie mąki pszennej z zaczynem
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z solą
  • 4. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na 90 minut
  • 5. krok – uformowanie trzech bagietek
  • 6. krok – odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 7. krok – upieczenie domowych bagietek w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml letniej wody
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesiać mąkę i wlać zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto około 7 minut ręcznie lub robotem planetarnym.
  • Wsypać sól i wyrabiać kolejne 7 minut. Ciasto Powinno być gładkie i elastyczne.
  • Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozciągnąć dłońmi, a następnie boki założyć jeden na drugi i zlepić końce. Uformować podłużny i wąski wałek, rolując ciasto na blacie posypanym mąką.
  • Bagietki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • Wierzch każdej bagietki naciąć w poprzek ostrym nożem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Na najniższą półkę wstawić formę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację z ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...